Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vyše 40 % Talianov verí, že za recesiu ich ekonomiky môže euro

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM – Viac ako 40 % Talianov sa domnieva, že dôvodom hospodárskych problémov ich krajiny je členstvo v eurozóne. A ďalších 20 % chce, aby Taliansko vystúpilo z Európskej únie (EÚ).

Vyplýva to z prieskumu popredného talianskeho inštitútu Censis, výsledky ktorého zverejnila agentúra DPA. Taliansko sa zmieta v najdlhšej recesii vo svojej povojnovej histórii. Vláda pritom nemôže finančne podporiť hospodársky rast ani devalvovať svoju menu, ako to zvykla robiť v minulosti, pretože ju zväzujú prísne rozpočtové pravidlá a jednotná menová politika Európskej centrálnej banky (ECB).

Anketa, ktorú v uplynulých dňoch uskutočnil Censis, odhalila, že až 41,6 % opýtaných súhlasí s nasledujúcim tvrdením: "Euro je skutočnou príčinou našich hospodárskych a sociálnych problémov". Ďalších 21,5 % respondentov je presvedčených, že Taliansko by bolo silnejšie, keby sa vrátilo k líre a vystúpilo z Európskej únie.

Najviac odporcov eura je medzi stúpencami bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Až 80 % účastníkov prieskumu kritizovalo EÚ a označilo úniu za "klub, v ktorom dominujú silné štáty ako Nemecko, zatiaľ čo Taliansko v ňom má len malý vplyv".

Taliani boli pritom ešte donedávna veľkými stúpenci EÚ. Ale v ostatných rokoch sa ich postoj zmenil v dôsledku prísnych úsporných opatrení, ktoré vyžaduje Brusel a ktoré sú podľa mienky mnohých obyvateľov tretej najväčšej ekonomiky eurozóny hlavnou príčinou recesie v krajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu