Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Našli matku Bábätka č. 59: Prezradila, ako sa dieťa dostalo do potrubia!

Bábätko č. 59 Zobraziť galériu (2)
Bábätko č. 59 (Zdroj: SITA)

PEKING – Mladá žena, ktorá spustila poplach kvôli novorodencovi zakliesnenému v odpadovom potrubí, zamlčala, že je jeho matkou a prizerala sa dve hodiny trvajúcej záchrannej operácii, informovali dnes čínske médiá.

Žena sa priznala k tomu, že dieťa porodila po tom, ako ju polícia vyzvala na lekársku prehliadku, keď v jej prenajatej izbe policajti našli hračky a zakrvavený toaletný papier. Minulú sobotu v oblasti Pchu-ťiang v provincii Če-ťiang na východe Číny privolali hasičov, aby zachránili dieťa zakliesnené v kolene odpadového potrubia tesne pod záchodovou misou v jednej z verejných toaliet. Hasičom sa ho však nepodarilo vytiahnuť, preto museli vyrezať časť rúry, v ktorej sa dieťa nachádzalo, a takto ho odviezť do nemocnice.

Videozáznam záchrany dieťaťa, ktoré sa stalo známym ako Bábätko č. 59 podľa čísla na inkubátore, kam ho dali v nemocnici, odvysielali v pondelok všetky televízne stanice v Číne i zahraničí a patrí k jedným z najprezeranejších videí na internete. Zábery na dieťa, ktoré hasiči a lekári vyrezávali z potrubia, vyvolali zdesenie, ale aj dobročinnosť a snahu pomôcť mu. Na internete sa objavili ponuky darovať dieťatku oblečenie, plienky, či dojčenskú výživu. Našli sa aj ľudia, ktorí chceli novorodenca ihneď adoptovať.

Dieťa sa zaseklo v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Slobodná žena, nájomníčka v budove, kde sa udalosť odohrala,  polícii povedala, že si nemohla dovoliť zaplatiť potrat a dieťa v sobotu popoludní tajne porodila v záchode. Novorodenec skĺzol do záchodovej misy a odpadového potrubia, odkiaľ ho nedokázala vytiahnuť, preto zalarmovala majiteľa budovy, informovali čínske médiá. 

Lekári pomocou klieští a pílok vyslobodzovali dieťa z potrubia, ktoré malo priemer okolo desať centimetrov. Chlapček vážil 2,8 kilogramu, mal spomalenú srdcovú činnosť a menšie škrabance na hlave a končatinách. Jeho zdravotný stav však bol uspokojivý. Čínske médiá informovali, že mladá matka sa celý čas prizerala záchrannej akcii a obávala sa o osud dieťaťa, čo však v tom okamihu nevyvolalo podozrenie polície. Majiteľ budovy pre médiá uviedol, že si nevšimol, že by niektorá z nájomníčok bola tehotná, na žiadnom z WC neboli ani stopy, ktoré by nasvedčovali pôrodu. Mladá žena policajtom povedala, že po pôrode toaletu upratala. Tehotenské bruško si sťahovala a skrývala pod oblečením. 

Polícia uviedla, že prípad môže vyšetrovať ako pokus o vraždu, ale zatiaľ nie je jasné, či matka bude čeliť obvineniu zo spáchania trestného činu. V Číne evidujú čoraz viac nechcených tehotenstiev, čo súvisí s nedostatočnou sexuálnou výchovou a laxným postojom k pohlavnému styku, keďže mladí ľudia nepoužívajú žiadne ochranné prostriedky, aby zabránili neželanému počatiu. Potraty sú preto čoraz častejšie i dostupnejšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu