Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Daňové podvody v kráľovskej rodine: Podozrivou je španielska princezná!

Španielska princezná Cristine
Španielska princezná Cristine (Zdroj: SITA)

MADRID – Španielsku princeznú Cristine (47) začali vyšetrovať pre podozrenia z účasti na daňových podvodoch a praní špinavých peňazí. Len pred dvoma týždňami pritom úrady stiahli predchádzajúce obvinenia v korupčnej kauze jej manžela Iňakiho Urdangarina.

Vyšetrujúci sudca José Castro dnes oznámil, že požiadal daňový úrad o informácie týkajúce sa dcéry španielskeho kráľa Juana Carlosa a kráľovnej Sofie. Sudca chce konkrétne preskúmať desať finančných výkazov princeznej Cristiny. Má totiž podozrenie, že sa Cristine v rokoch 2007-10 dopustila daňových podvodov ako polovičná vlastníčka holdingovej spoločnosti Aizoon. Tú podľa podozrení vyšetrovateľov založil jej manžel Urdangarin s cieľom odčerpať finančné prostriedky zo svojej nadácie Noos.

Urdangarin čelí obvineniam z podvodu, daňových únikov, falšovania dokumentov a sprenevery šiestich miliónov eur z verejných zdrojov, ktorých sa mal dopustiť ako šéf nadácie Noos.

Cristinu pôvodne v tejto kauze označili za podozrivú zo sprenevery, po niekoľkých týždňoch však Najvyšší súd rozhodol o stiahnutí obvinenia. Stalo sa tak pre nedostatok dôkazov o tom, že by sa princezná podieľala na každodenných obchodných aktivitách svojho manžela. Išlo o prvé trestné konanie voči členovi španielskej kráľovskej rodiny od 70. rokov minulého storočia, keď sa v krajine opäť zaviedla monarchia.

Prípad, spolu s mnohými ďalšími korupčnými škandálmi na najvyššej úrovni, zvýšil nespokojnosť španielskej verejnosti s kráľovskou rodinou. Rozhorčenie obyvateľstva nad úplatkárstvom v kruhoch bohatých a vplyvných ľudí je o to väčšie, že Španielsko momentálne zápasí s 27-percentnou nezamestnanosťou a dlhotrvajúcou hospodárskou recesiou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu