Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Španieli už majú kráľa Juana Carlosa po krk: Chcú, aby abdikoval

Kráľ Juan Carlos
Kráľ Juan Carlos (Zdroj: SITA)

MADRID - Takmer dve tretiny Španielov si želá, aby sa kráľ Juan Carlos vzdal trónu a prenechal svoju funkciu svojmu synovi, princovi Felipemu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý dnes, v deň 76. narodenín španielskeho kráľa, zverejnil denník El Mundo.

Kráľ Juan Carlos, ktorý je na tróne už 38 rokov, požíval v ostatných desaťročiach u verejnosti značnú dôveru, no jeho obľúbenosť v ostatných rokoch dosiahla najnižšie hodnoty od nástupu k moci, napísala agentúra Reuters. Vnímanie kráľa ovplyvnila najmä korupčná aféra jeho dcéry, princeznej Cristiny a jeho manžela Iňakiho Urdangarina v čase vysokej nezamestnanosti a dlhoročnej hospodárskej krízy Španielska.

Popularite kráľa nepridal ani značne medializovaný pád zo slona počas utajenej dovolenky v Botswane v apríli 2012, v čase, keď vláda rokovala o prijatí tvrdých úsporných opatrení. Urdangarin, ktorý čelí obvineniu zo sprenevery šiestich miliónov eur z verejných zdrojov, obvinenia odmieta.

Až 62 percent oslovených respondentov agentúry Sigma Dos, u ktorej si prieskum objednali noviny El Mundo, odpovedalo, že by si želali odstúpenie kráľa. Pred rokom si to v rovnakom prieskume želalo 44,7 percenta oslovených.

Len 41,3 percenta opýtaných má dobrú alebo veľmi dobrú mienku o kráľovi, pričom pred dvoma rokmi do tejto skupiny patrilo vyše 76 percent respondentov. K myšlienke odstúpenia trónu princovi Felipemu sa podľa prieskumu prikláňajú najmä mladí Španieli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu