Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Euroskeptik Farage: Euroúradníci platia z rozprávkovej mzdy iba 12 % daň!

Nigel Farage opäť rozvíril hladinu v Európskom parlamente.
Nigel Farage opäť rozvíril hladinu v Európskom parlamente. (Zdroj: YouTube)

ŠTRASBURG/BRATISLAVA - Lídri Európskej únie chcú dnes na mimoriadnom summite v Bruseli okrem iného diskutovať aj o probléme daňových únikov, ktoré majú spoločne činiť až tisíc miliárd eur ročne. Britský europoslanec a euroskeptik však včera v Štrasburgu vystúpil s ďalším kontroverzným príhovorom venovaným všetkým daňovým poplatníkom, v ktorom poukázal na to, že únia by sa mala najprv pozrieť na seba. Jej úradníci majú totiž také výhody, o ktorých môže bežný občan iba snívať.

V čase, kedy majú vlády zintenzívňovať spoluprácu, aby zabránili narastajúcemu trendu daňových podvodov, prišla EÚ s akčným plánom, ktorý sa zameriava na postup voči daňovým rajom, plánuje zaviesť európske DIČ a ďalšie opatrenia, aby zamedzila cezhraničnému odlivu obrovského množstva peňazí, ktoré môže ozdraviť krízou postihnuté verejné financie.

Svojou "troškou" k tejto téme prispel aj kontroverzný britský politik Nigel Farage, ktorý včera vystúpil v Európskom parlamente a prítomným poskytol svoj pohľad na problém únikov, ktorý pomenoval "podvod na daňových poplatníkov únie".

Po tom, ako mu bolo udelené slovo, uviedol, že to, že sa bohatí ľudia a úspešné spoločnosti vyhýbajú plateniu daní, je samozrejme problém, ale predsa len by bolo dobré upriamiť svoju pozornosť aj na skutočnosti, ktoré majú poslanci priamo pod nosom.

"Dúfam, že daňoví poplatníci v celej Európe počúvajú.  Keď sa pozrieme na euroúradníkov pracujúcich pre Európsku komisiu a Európsky parlament, vrchol [bežná trieda je AD12] tvoria ľudia, ktorí zarábajú v čistom viac ako 100 tisíc libier ročne. Podľa pravidiel EÚ však platia 12 % daň. Ide o daňový podvod obrovských rozmerov," povedal Farage, ktorý márne pátra po spravodlivosti.

"A pán Barroso, ako sa to dá považovať za férové? Ako sa ľudia čeliaci ťažkostiam, tých 16 miliónov nezamestnaných v eurozóne, môžu pozrieť na tieto inštitúcie, ktoré nie len, že svojim zamestnancom platia obrovské sumy peňazí, ale poskytujú im aj daňové a penzijné výhody v miere, ktorá nie je nikde inde na svete? Navrhujem Vám menej moralizovať," dodal Farage a pokračoval vo svojej kritike.

"A čo dali títo úradníci nám? Nuž, boli strojcami eura, ktoré je úplnou katastrofou. Ich posadnutosť globálnym otepľovaním, ktorá tu veľmi silno rezonuje, znamená, že drancujeme našu krajinu a vodné plochy týmito odpornými veternými turbínami a zvyšujeme ceny energie," uviedol Farage pri konci svojho preslovu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu