Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Ani odvolanie nepomohlo! Berlusconimu potvrdili 4-ročný trest za mrežami

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

MILÁNO – Odvolací súd v Miláne dnes talianskemu expremiérovi Silviovi Berlusconimu potvrdil štvorročný trest väzenia za daňové úniky v ním vlastnenej spoločnosti Mediaset. Rovnaký verdikt oznámil vlani súd prvej inštancie.

Rozsudok nie je právoplatný, pravicový politik už oznámil, že sa odvolá na najvyšší súd. Informovala o tom agentúra ANSA.

Kauza Mediaset sa týka daňových únikov pri nákupe vysielacích práv pre Berlusconiho mediálne impérium v 90. rokoch minulého storočia. Obžalovaných je v nej 11 ľudí, ktorí sa podľa vyšetrovateľov nelegálne obohatili o stovky miliónov eur. Talianska justícia prípad rieši už sedem rokov.

Prvý rozsudok padol vlani v októbri - tresty dostali štyria ľudia, vrátane Berlusconiho. Aj keby najvyšší súd trest nakoniec definitívne potvrdil, skončil by expremiér vo väzení len na rok. Vzťahuje sa na neho totiž amnestia z roku 2006.

Odvolacie konanie začalo v januári a počas prerokúvania nabralo značné oneskorenie. Berlusconiho právnici niekoľkokrát uspeli so žiadosťou o odklad kvôli politickým povinnostiam svojho mandanta. Expremiér sa po februárových voľbách opäť stal kľúčovou postavou vo vrcholnej politike, keď jeho pravicová strana Ľud slobody (PDL) skončila tesne druhá.

Okrem kauzy Mediaset riešia talianske súdy aj ďalšie prípady, v ktorých 76-ročný mediálny magnát figuruje. Verdikt by mal čoskoro padnúť v kauze Rubygate, kde ide o obžalobu zo sexuálneho styku s neplnoletou a zneužitia právomoci. Vo februári udelil súd prvej inštancie Berlusconimu trest ročného väzenia za vyzradenie úradného tajomstva.

Mediaset je najväčšou talianskou súkromnou televíznou spoločnosťou. Vlani nezopakovala doterajšie priaznivé hospodárske výsledky a prvýkrát od zápisu na burzu v roku 1996 skončila v strate.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu