Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zostane to v rodine? Berlusconiho by v politike mohla nahradiť jeho dcéra

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

RÍM – V talianskych médiách sa šíria nepotvrdené informácie o tom, že by expremiéra Silvia Berlusconiho mohla na čele konzervatívneho tábora nahradiť jeho najstaršia dcéra Marina. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

V prospech Mariny Berlusconiovej sa v ostatných dňoch verejne vyslovili viacerí predstavitelia expremiérovej strany Ľud slobody (PdL). Ona sama však možnosť svojho vstupu do politiky odmieta. 

"V čase, keď sa znovu objavili fámy o účasti o politickom angažmán Marina Berlusconiovej, môžeme len opäť zopakovať, čo sme už povedali niekoľkokrát povedali v minulosti: (tieto fámy) sú absolútne nepodložené," uviedol jej hovorca. 

Otázka Berlusconiho politického následníka môže byť aktuálna v prípade, že odvolacie súdy potvrdia väzenské tresty v jeho dvoch aktuálnych súdnych kauzách. V máji bývalého šéfa kabinetu odsúdili na štyri roky väzenia za daňové úniky v jeho spoločnosti Mediaset. Tento týždeň v pondelok zase dostal sedem rokov väzenia za sex s neplnoletou Maročankou a zneužitie právomocí verejného činiteľa. On sám tvrdí, že je obeťou justičnej perzekúcie. 

Marina Berlusconiová má 46 rokov a je najstaršou z piatich detí, ktoré má expremiér z dvoch manželstiev. Má povesť energickej manažérky a stojí na čele rodinného holdingu Fininvest, ktorý kontroluje najväčšiu komerčnú vysielaciu spoločnosť v Taliansku Mediaset, najväčšie talianske vydavateľstvo Mondadori i svetoznámy futbalový klub AC Miláno. 

Viacero členov PdL, vrátane poslanca Paola Romaniho, sa vyslovilo za to, aby 76-ročného Berlusconiho na čele strany nahradila jeho dcéra. Podľa Romaniho je táto možnosť skutočne aktuálna, ale nerozhodne sa o nej v blízkej budúcnosti. 

Pravdivosť týchto informácií potvrdil aj vplyvný taliansky lobista Luigi Bisignani. Podľa neho sa následníctve Mariny Berlusconiovej rozhodlo na krízových rozhovoroch, ktoré sa konali v pondelok v expremiérovej rezidencii. 

Napriek početným škandálom sa Berlusconi stále teší medzi Talianmi veľkej popularite. V prípade, že ho Marina nahradí na čele PdL, pôjde o prvú ženu v talianskej politike, ktorá dosiahla významnejšie politické funkcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu