Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Strelec z kina v Denveri sa cíti byť nevinný: Bol som nepríčetný

James Holmes
James Holmes (Zdroj: SITA)

CENTENNIAL - Sudca z amerického Colorada dnes akceptoval, že strelec z kina v Denveri sa cíti byť nevinný z dôvodu nepríčetnosti, uviedla tlačová agentúra AP.

Sudca svojím rozhodnutím umožnil, aby sa mohlo dlho posudzovať duševné zdravie Jamesa Holmesa, ktorého obvinili zo zastrelenia 12 ľudí a poranenia ďalších 70 osôb na premietaní nového filmu o Batmanovi - Návrat Temného rytiera.

Posudzovanie duševného zdravia môže trvať niekoľko mesiacov. Holmesa obžalovali z viacnásobnej vraždy a pokusu o vraždu. Prokuratúra požaduje trest smrti. Holmesovi právnici opakovane tvrdili, že ich klient je duševne chorý. Vyhlásenie o nevine z dôvodu nepríčetnosti však odkladali kvôli ich argumentom, že časti zákona o duševnom zdraví a treste smrti v štáte Colorado sú v rozpore s americkou ústavou.

Obhajoba poukazovala na to, že zákon štátu Colorado o duševných chorobách (a nepríčetnosti) je neústavný, pretože núti ich klienta, aby spolupracoval so psychiatrami určenými súdom.

Obhajcovia tiež tvrdili, že nútiť 25-ročného bývalého študenta neurológie, aby odborníkom na duševné zdravie poskytol informácie, ktoré by mohli byť použité proti nemu na súde, je porušením jeho ústavného práva nesvedčiť proti sebe samému.

Sudca Carlos Samour však tieto výhrady minulý týždeň odmietol s tým, že zákony štátu Colorado sú v súlade s americkou ústavou. Ďalším krokom v prípade bude posudok štátnych lekárov, či bol Holmes v čase streľby príčetným.

Podľa coloradských zákonov je nepríčetnosť neschopnosťou rozlíšiť správne konanie od nesprávneho, ktorú spôsobuje chorá alebo poškodená myseľ. Ak členovia poroty uznajú Holmesa za nevinného z dôvodu nepríčetnosti, môže byť na neurčito umiestnený v štátnom psychiatrickom zariadení. Časom by ho mohli prepustiť, ak by lekári zistili, že duševné zdravie sa mu vrátilo, čo sa považuje za nepravdepodobné.

Keby porotcovia uznali Holmesa za vinného, ďalším krokom by bola fáza posudzovania trestu. Obe strany by predvolávali svedkov ohľadom faktorov, ktoré by mohli ovplyvniť, či Holmesa majú popraviť alebo nie.

Porota potom rozhodne, či Holmesa popravia, alebo dostane doživotie bez možnosti prepustenia. Ak porotcovia udelia trest smrti, môže to viesť k odvolaniam a otvára ďalšie možnosti, ktorých riešenie môže trvať roky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu