Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zrútilo sa ďalšie lietadlo USA: Svedkovia tvrdia, že sa rozpadlo vo vzduchu!

Americké tankovacie lietadlo Boeing KC-135 Stratotanker. US Air Force.
Americké tankovacie lietadlo Boeing KC-135 Stratotanker. US Air Force. (Zdroj: US Air Force)

BIŠKEK - Kirgizské ministerstvo pre mimoriadne situácie informovalo, že pri hraniciach s Kazachstanom sa dnes zrútilo americké vojenské tankovacie lietadlo.

Podľa očitých svedkov z radov miestnych obyvateľov sa lietadlo vo vzduchu rozpadlo na dve časti, ktoré spadli do horského údolia medzi dedinami Čolok-Aryk a Čorgolu, vzdialených asi 60 kilometrov od Biškeku. Agentúra RIA Novosti informovala, že úlomky lietadla pokrývajú údajne plochu asi jedného kilometra štvorcového. Pilotov sa zatiaľ nepodarilo nájsť.

Ministerstvo pre mimoriadne situácie spresnilo, že ide o tankovacie lietadlo typu Boeing C-135.

Podľa spomínaného zdroja, odvolávajúceho sa na informácie z americkej vojenskej základne, stroj zmizol z obrazoviek radarov v čase, keď sa nachádzal nad dedinou Čaldovar, vzdialenou asi 90 kilometrov od americkej vojenskej základne v Manase, ktorú americká armáda využíva na operácie v Afganistane.

Ako informovala agentúra RIA Novosti, základňa Manas zabezpečuje asi 30 percent z celého objemu dopĺňania pohonných hmôt americkým vojenským lietadlám počas letu v rámci operácií nad Afganistanom. Okrem toho je aj hlavným dopravným a logistickým uzlom pri preprave materiálu a posíl pre jednotky protiteroristickej koalície v Afganistane.

Medzištátna zmluva medzi USA a Kirgizskom o rozmiestnení leteckej základne, kde pôsobí 1500 amerických vojakov a civilných zamestnancov, platí do roku 2014.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu