Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Holandskí republikáni žiadajú drastické zníženie platu nového kráľa

Viliam Alexander
Viliam Alexander (Zdroj: SITA)

BRUSEL/AMSTERDAM- Holandskí republikáni usilujúci o zrušenie monarchie rozbehli celonárodnú petíciu žiadajúcu drastické zníženie kráľovského platu. Urobili tak pri príležitosti nástupu nového kráľa Viliama Alexandra, ktorý dnes prevzal trón od svojej matky kráľovnej Beatrix.

Republikáni žiadajú, aby celoročné príjmy nového monarchu klesli na úroveň 150.000 eur zo súčasných 825.000 eur.

Antimonarchisti tvrdia, že príjmy kráľovskej rodiny nie sú primerané aktivitám, ktoré vyvíja. A tých podľa nich nie je veľa, keďže povinnosťou kráľa je odobrovať zákony a kráľovská rodina stvárňuje podobu a identitu monarchie.

Republikáni poukazujú na to, že v porovnaní s príjmami holandského monarchu sú zárobky známych svetových štátnikov oveľa nižšie. Prezident USA Barack Obama zarobí ročne niečo vyše 300.000 eur, španielsky kráľ Juan Carlos 270.000 eur, nemecká kancelárka Angela Merkelová 216.000 eur a francúzsky prezident Francois Hollande 180.000 eur. Pritom ich miera zodpovednosti je oveľa vyššia ako zodpovednosť nositeľa holandskej koruny, upozorňujú republikáni.

Autori celonárodnej petície zároveň upozorňujú na skutočnosť, že výdavky na kráľovskú rodinu sa nekončia iba pri kráľovom plate, lebo Holandsko venuje každý rok ďalších okolo 40 miliónov eur na potreby kráľovského dvora. To sa dá porovnať s nákladmi na britskú kráľovskú rodinu, len s tým rozdielom, že Británia má 63 miliónov, zatiaľ čo Holandsko len 17 miliónov obyvateľov.

Len pre porovnanie, Španielsko v čase ekonomickej krízy znížilo celoročné výdavky na kráľovskú rodinu na osem miliónov eur, čo je päťkrát menej ako v príklade oveľa menšieho Holandska. K tomu podľa republikánov treba pridať aj skutočnosť, že príjmy holandskej kráľovskej rodiny sú nezdanené, na rozdiel od situácie na iných európskych kráľovských dvoroch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu