Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Rebélia sudcov v Haagu: Odmietajú novú holandskú kráľovnú!

Holandská kráľovná Máxima
Holandská kráľovná Máxima (Zdroj: SITA)

HAAG - Holandskí sudcovia odmietajú vo svojich súdnych sieňach prítomnosť portrétu s novou kráľovnou Máximou, manželkou čerstvého kráľa krajiny Willema-Alexandra. Potvrdil to v utorok hovorca súdu v Haagu, sídla vlády a monarchu.

Podľa jeho slov haagski sudcovia konajú na základe faktu, že Máxima nie je "suverénnou hlavou štátu", v ktorej mene tradične verdikty vynášajú. Podľa nespokojencov nie je kráľova žena "suverénnou" kráľovnou a tak by v sieňach nemali byť jej podobizne a to ani v spoločnosti kráľa. Sudcovia preto ich portréty odstraňujú, keďže ich Máxima údajne "ruší".

Holandskí sudcovia nemusia po zmene ústavy vynášať verdikty v mene hlavy štátu už viac ako desať rokov. Viacerí však pri tomto zvyku zotrvali. Za nestotožnením sa s novou kráľovnou, ktorá nahradila populárnu Beatrix, je zrejme jej rodinné pozadie. Jej otec Jorge Zorreguieta totiž bol ministrom vo vláde krutého argentínskeho diktátora Jorgeho Videlu.

Ten zomrel v máji, tri roky po odsúdení na doživotie za zločiny proti ľudskosti. Dcéra ministra poľnohospodárstva v jeho vojenskej vláde sa holandskou kráľovnou stala po januárovej nečakanej rezignácii obľúbenej Beatrix a aprílovom nástupe jej syna Willlema-Alexandra na trón.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu