Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Amsterdam sa pripravuje na kráľovu korunováciu

Kráľovná Beatrix a jej syn Willem s manželkou Zobraziť galériu (3)
Kráľovná Beatrix a jej syn Willem s manželkou (Zdroj: SITA)

AMSTERDAM - Holandský Amsterdam sa intenzívne pripravuje na vymenovanie Willema-Alexandra za nového kráľa. Celé mesto sa v pondelok zahalilo do oranžových národných farieb a prúdili do neho desaťtisíce Holanďanov, ale aj ľudí zo zahraničia.

Na utorňajšej slávnosti sa zúčastnia viacerí štátnici a monarchovia vrátane britského princa Charlesa, španielskeho princa Felipeho, japonského princa Naruhita a ďalších. Na bezpečnosť prítomných divákov a hostí bude dohliadať asi 10-tisíc policajtov. Zábery z podujatí budú vysielať viaceré televízne stanice.

"Urobíme všetko preto, aby si ľudia mohli tento deň užiť v bezpečí," uviedol amsterdamský primátor Eberhard van der Laan. Predpokladá sa, že v utorok bude mať 800-tisícová holandská metropola približne dvojnásobný počet "obyvateľov".

Holandská kráľovná sa v pondelok večer rozlúčila so svojimi krajanmi. V predvečer zmeny na tróne odvysiela holandská televízia dopredu nahratý príhovor 75-ročnej Beatrix obyvateľom krajiny. Na rozlúčkovej večeri v amsterdamskom Ríšskom múzeu (Rijksmuseum), kde visí aj slávny Rembrandtov obraz Nočná stráž, prijala Beatrix členov kráľovskej rodiny a zahraničných predstaviteľov.

Kráľovná Beatrix
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V utorok kráľovná abdikuje po 33 rokoch na tróne, hoci je v Holandsku veľmi populárna. Holanďania oceňujú jej umelecké sklony a občas aj výstredné klobúky. Beatrix je doktorka práv. Jej nemecký manžel Claus von Amsberg, ktorý zomrel v roku 2002, bol podozrivý z kontaktov s nacistickým Nemeckom. Ich svadbu preto sprevádzali aj demonštrácie.

Novým kráľom sa stane Willem-Alexander

Budúci holandský kráľ Willem-Alexander prešiel pozoruhodnou transformáciou od svojho imidžu Casanovu, nevhodného pre nástup na trón, až k serióznemu otcovi rodiny milovaného národom. Žezlo prevezme po svojej matke kráľovnej Beatrix, ktorá v utorok abdikuje. Podľa vlastných slov chce pokračovať v jej tradíciách, no zároveň má v úmysle monarchiu modernizovať. Ako povedal v televíznom rozhovore dva týždne pred ceremóniou, "monarchia sa zmení so spoločnosťou. Musí sa prispôsobiť 21. storočiu." V čase nástupu na trón bude mať Willem-Alexander 46 rokov.

Za veľkú časť svojej popularity vďačí budúci kráľ svadbe s Argentínčankou Máximou Zorreguietovou v roku 2002. Tieň na ich vzťah vrhla len minulosť nevestinho otca, ktorý bol členom argentínskej junty v 70. rokoch. Z tohto dôvodu sa nezúčastnil na ich svadbe a zo solidarity neprišla ani Máximina matka. Na utorkovú ceremóniu v Amsterdame obaja z rovnakého dôvodu opäť neprídu.

Samotná Máxima sa do sŕdc Holanďanov prebojovala svojou snahou naučiť sa plynulo ich jazyk ako aj svojou prístupnosťou pre bežných občanov. Budúci kráľ tvrdo pracoval na zlepšení svojho imidžu poznačeného študentskými časmi, keď bol známy častým pitím piva. Willem-Alexander je pilot, má viaceré vojenské hodnosti a je členom Medzinárodného olympijského výboru. Kráľovský pár má spolu tri dcéry.

Kráľovná Beatrix vdýchla monarchii nový život

Holandská kráľovná Beatrix, ktorá sa rozhodla v utorok abdikovať, si počas 33 rokoch na tróne získala srdcia väčšiny Holanďanov tým, že tamojšej monarchii vdýchla modernejší a dynamickejší charakter. Panovníčka odovzdá žezlo 45-ročnému najstaršiemu synovi, korunnému princovi Willemovi-Alexandrovi, ktorý sa stane prvým holandským kráľom po Willemovi III., ktorý zomrel v roku 1890. Beatrix Wilhelmina Armgard Oranžsko-Nassauská nastúpila na trón ako 42-ročná v roku 1980 po abdikácii svojej matky kráľovnej Juliany, ktorá vládla 31 rokov.

Kráľovná Beatrix
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Beatrix na narodila dňa 31. januára 1938 v Baarne ako najstaršia zo štyroch dcér holandskej kráľovnej Juliany a jej manžela Bernharda. Ako dieťa musela v roku 1940 spolu so svojou mladšou sestrou Irenou a rodičmi utiecť pred nacistami z Holandska, kam sa po vojne vrátila. V roku 1956, v deň svojich osemnástych narodenín, sa stala následníčkou trónu a v rovnakom roku začala študovať na univerzite v Leidene, kde navštevovala prednášky zo sociológie, práva, ekonómie, dejín parlamentu a ústavného práva.

V roku 1966 sa Beatrix zosobášila s nemeckým diplomatom Clausom von Amsbergom. Snúbenec čelil kritike pre svoj pôvod a spojenie s nacistickým režimom, ale napokon dostala Beatrix súhlas parlamentu a mohla si ho vziať. Claus získal sobášom titul princa. Manželia majú troch synov - Willema-Alexandra, Johana Frisa a Constantijna. Claus zomrel v roku 2002 vo veku 76 rokov.

Kráľovná Beatrix, ktorú mnohí volajú Trixi, vládla veľmi odlišne od jej matky Juliany, ktorá sa snažila do politiky nemiešať. Jeden z kráľovských palácov v Haagu dala zmeniť na svoj úrad, v ktorom pracovala a prijímala oficiálne návštevy. Beatrix bola v neustálom kontakte s poslancami a členmi vlády a s premiérom každý týždeň rokovala o dôležitých vládnych záležitostiach.

Hrala dôležitú úlohu pri zostavovaní nových vlád a koalícií. Aktívnym zapájaním sa do politiky si vyslúžila prezývku Hlavný riaditeľ Holandska. Holandský monarcha sa o moc delí s vládou aj parlamentom. Každý zákon navrhnutý kabinetom musí najprv schváliť parlament a následne podpísať kráľovná. Americký časopis Forbes označil Beatrix za 14. najbohatšieho monarchu na svete s bohatstvom v hodnote asi 150 miliónov eur.

Kráľovnú zažila za posledných desať rokov niekoľko smutných udalostí. V roku 2002 jej zomrel manžel a o necelé dva roky neskôr najskôr matka a potom aj otec. V roku 2009 celý svet šokoval útok automobilom na kráľovskú rodinu počas osláv štátneho sviatku. Sedem ľudí vrátane atentátnika vtedy zomrelo, avšak z členov kráľovskej rodiny nebol nikto zranený. Najviac však kráľovnú poznačila tragédia jej stredného syna Johana Frisa, ktorého vlani vo februári v rakúskom stredisku Lech zasypala lavína a odvtedy sa neprebral z kómy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu