Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Francúzsko schválilo homosexuálne manželstvá a adopcie detí

Tisíce Francúzov protestovali proti schváleniu zákona umožňujúceho homosexuálnym párom svadby a adopcie detí.
Tisíce Francúzov protestovali proti schváleniu zákona umožňujúceho homosexuálnym párom svadby a adopcie detí. (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Horná komora francúzskeho parlamentu v piatok schválila návrh zákona umožňujúceho homosexuálnym párom zosobášiť sa a adoptovať si deti.

Stalo sa tak dva mesiace po tom, čo dala norme zelenú aj dolná komora francúzskeho parlamentu. Zákon by tak mohol vstúpiť do platnosti už v lete. Podpora homosexuálnych zväzkov bola jedným z významných sľubov, ktoré odzneli v rámci predvolebnej kampane socialistického prezidenta Francoisa Hollanda. Homosexuálne manželstvá už povoľuje asi desiatka krajín, prevažne európskych.

V uliciach Paríži sa v uplynulých týždňoch konali mohutné demonštrácii prívržencov i odporcov takýchto zväzkov. Hollande napriek protestom prisľúbil, že legislatívu nestiahne a naďalej ju bude podporovať. Šéf Elyzejského paláca navyše avizoval, že v prípade schválenia takzvaných registrovaných partnerstiev sa osobne zúčastní na slávnostných ceremóniách prvých zosobášených homosexuálov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu