Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Francúzsko schválilo zákon o homosexuálnych manželstvách: Môžu si aj adoptovať deti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PARÍŽ - Francúzsky parlament dnes definitívne schválil kontroverzný zákon, ktorý umožní homosexuálnym párom okrem uzatvárania manželstiev tiež adoptovať deti.

Poslanci Národného zhromaždenia, v ktorom majú socialisti prezidenta Francoisa Hollanda nadpolovičnú väčšinu, podľa očakávania prijali zákon aj v druhom čítaní. Francúzsko sa tým stane 14. krajinou sveta, ktorá povolí sobáše osôb rovnakého pohlavia.
      
Konzervatívna opozícia už ohlásila, že zákon napadne na Ústavnom súde. V minulých týždňoch proti nemu v uliciach Paríža demonštrovali státisíce ľudí. Terčom kritiky je predovšetkým právo na adopcie, konštatovala tlačová agentúra DPA.
      
Podľa ministerky spravodlivosti Christiane Taubirovej by sa prvé sobáše mohli konať už v júni, informovala agentúra AP.
      
Zákon, ktorého prijatie patrilo k hlavným prísľubom prezidenta Hollanda, vyvolal vo Francúzsku búrlivé diskusie. Oponenti tvrdia, že krajina zatiaľ nie je pripravená na povolenie adopcií homosexuálnymi pármi. Prieskumy ukazujú, že vyše polovica Francúzov je proti takýmto adopciám, avšak mierne viac než polovica z nich samotné manželstvá osôb rovnakého pohlavia podporuje.
      
Pred dnešným hlasovaním rozmiestnila polícia v okolí Národného zhromaždenia tisíce svojich príslušníkov v očakávaní protestov, ktoré už v uplynulých týždňoch prerástli do násilia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu