Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Francúzi vyšli do ulíc: Protestujú proti vláde, nechcú homosexuálne manželstvá!

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Desaťtisíce Francúzov vyšli v nedeľu do ulíc Paríža a ďalších francúzskych miest, aby protestovali proti vláde prezidenta Francoisa Hollanda, ktorá v pondelok oslávi svoje prvé výročie pri moci.

Demonštráciu organizuje komunistami podporovaný Ľavicový front, ktorý vláde vyčíta odklon od ľavicovej politiky. Vláda podľa radikálnej ľavice a jej lídra Jeana-Luca Mélenchona prijíma príliš tvrdé úsporné opatrenia a dostatočne nebráni záujmy pracujúcich. Demonštranti pochodovali z námestia Bastille na Námestie Francúzskej revolúcie v centre hlavného mesta. V iných častiach Paríža sa budú konať ďalšie demonštrácie proti plánom vlády legalizovať homosexuálne sobáše a umožniť párom rovnakého pohlavia adoptovať deti.

Posledné prieskumy ukazujú, že Hollande je najnepopulárnejší prezident v modernej histórii Francúzska. Francúzi sú rozhnevaní zlým stavom ekonomiky a rekordnou, 16-percentnou nezamestnanosťou. "Neakceptujeme politiku úsporných opatrení," vyhlásil pred davom Mélenchon, ktorý očakáva, že na proteste sa zúčastní vyše 100 000 ľudí.

Okrem ľudí nespokojných s politikou protestujú aj odporcovia manželstiev homosexuálov vo Francúzsku

Usporiadali dnes nové demonštrácie aj napriek tomu, že parlament už schválil zákon o legalizácii zväzkov ľudí rovnakého pohlavia a ich právo adoptovať si deti. Tisíce ľudí sa dnes zišli na demonštráciách v Lyone, Toulouse, Lille, Paríži a ďalších mestách, aby vyvinuli tlak na prezidenta  Francoisa Hollanda, aby nepodpísal zákon schválený poslancami  24. apríla. Ďalšia celoštátna masová demonštrácia sa uskutoční 26. mája v Paríži. 

Návrh legalizovať zväzky ľudí rovnakého pohlavia a umožniť im adoptovať dieťa vyvolal vlani vo Francúzsku celospoločenskú diskusiu a mnoho demonštrácií prívržencov a odporcov zákona. Tento druhý tábor podporuje katolícka cirkev a stredopravý Zväz pre ľudové hnutie, ktoré argumentujú, že dieťa pre svoj harmonický vývin potrebuje ako rodičov muža a ženu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu