Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V Texase už prehľadali väčšinu trosiek: Zatiaľ našli 14 tiel

Trosky bytov po výbuchu závodu Zobraziť galériu (2)
Trosky bytov po výbuchu závodu (Zdroj: SITA)

WEST - Tímy amerických záchranárov už v texaskom Weste prehľadali takmer všetky zničené budovy. Zatiaľ našli telá 14 ľudí, z ktorých desať patrilo do miestneho zboru dobrovoľných hasičov. Texaský guvernér Rick Perry novinárom oznámil, že záchranári prehľadali už vyše 150 objektov, teda veľká väčšina zničených alebo poškodených domov. Do 25 staticky nestabilných objektov zatiaľ nevstúpili.

Ed Karasek, farár rímskokatolíckeho kostola Nanebovzatia panny Márie vo Weste, už slúžil niekoľko omší za tragicky zosnulých. Medzi mŕtvymi je aj dobrovoľný hasič Joseph Pustejovsky, potomok dnes už rozsiahleho rodinného klanu, ktorý pred niekoľkými generáciami prišiel do Ameriky z českých krajín.
   
Jeho starší brat stál v dobe explózie pred svojím domom, ktorý stál asi pol kilometra od továrne. Tlaková vlna ho zrazila na zem a vážne mu poranila rameno. Matku Bernice Pustejovsku hospitalizovali s reznými ranami, dom bol zničený. "Je to devastujúca tragédia. Stratili sme veriacich, mnoho ľudí prišlo o svoj domov. Sme všetci v šoku," povedal novinárom Karasek.
   
O príčinách ničivého výbuchu americká tlač zatiaľ len špekuluje. Odborníci predpokladajú, že bezprostrednou príčinou bola explózia zásob dusičnanu amónneho. Čo spôsobilo požiar, ktorý sériu troch výbuchov predchádzal, ostáva ale nejasné. Látka môže explodovať pri vyšších teplotách alebo v kontakte s inou chemikáliou.
   
Podľa zistení Ministerstva vnútornej bezpečnosti USA, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, bolo v továrni West Fertilizer vlani uskladnené nepovolené množstvo dusičnanu amónneho. Množstvo, ktoré je možné skladovať bez osobitného povolenia, je 180 kilogramov. V závode, ktorý v stredu explodoval, bolo ale vlani uskladnených 270 ton tejto nebezpečnej látky.
   
Vedenie továrne sa zatiaľ k okolnostiam explózie nevyjadrilo. Majiteľ závodu Donald Adair vydal v noci na dnešok len všeobecné vyhlásenie, v ktorom nad incidentom vyjadril ľútosť. Firma podľa neho nebude záležitosť komentovať, pretože spolupracuje s vyšetrovateľmi a nie je oprávnená robiť verejné vyhlásenia. "Tragédia nás hlboko poznamená po dlhej generácie," uviedol Adair.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu