Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Najšťastnejší muž na svete: Joe (43) prežil bombový útok v Bostone aj výbuch v Texase!

Joe Berti mal z pekla šťastie Zobraziť galériu (2)
Joe Berti mal z pekla šťastie (Zdroj: cbsnews.com)

BOSTON/DALLAS - Joe Berti (43) akurát dobehol do cieľa bostonského maratónu, keď neďaleko neho explodovala bomba. O dva dni neskôr bol vo svojom domovskom Texase svedkom ďalšej mohutnej explózie, keď tu vyletel do povetria podnik predávajúci hnojivá.

Američan si po tom, ako prežil bombový útok na maratóne, stretol s manželkou a kolegami z jeho bežeckej skupiny, ktorí všetci vyviazli nezranení. V tej chvíli si želal jediné - vrátiť sa domov a na všetky výbuchy zabudnúť. Nestalo sa.

"Neveril som vlastným očiam," hovorí Berti, ktorý pred týmito dvoma incidentmi nikdy žiadny výbuch osobne nezažil. "Ale považujem to za zázrak. Moja žena stála v Bostone desať metrov od explózie a nemá ani škrabanec," poznamenal.

Cesta texaského amatérskeho bežca na bostonský maratón začala pred pár mesiacmi, kedy sa rozhodol zúčastniť sa závodu spolu s charitatívnou organizáciou, ktorá pomáha deťom so zriedkavými alebo neznámy poruchami. Ku koncu behu Berti cítil, že už mu telo začína vypovedať službu, tak spomalil, ale sám sebe prisahal, že preteky dokončí.

"Dobehol som k cieľovej páske a o tridsať sekúnd neskôr som počul prvý výbuch. Otočil som sa a uvidel dym," rozpráva. "Okamžite som vedel, že to bola bomba. Potom nastala druhá explózia a ja som videl, ako ľudia utekajú preč."

Joe bol vraj ale v tomto okamihu tak vyčerpaný, že už nikam utiecť nedokázal. Bál sa, že by ho mohli ušliapať a taktiež si robil starosti o členov svojej bežeckej skupiny, ktorí maratón dokončili tesne za ním. Predovšetkým sa však jeho myšlienky upínali k manželke, pretože netušil, kde by mohla byť. Nakoniec vysvitlo, že Amy sa nachádzala len pár metrov od prvého výbuchu, hoci manželovi sľúbila, že na neho bude čakať v reštaurácii. Práve ho fotila a smerovala k cieľovej páske, aby sa s ním stretla, keď v tú chvíľu bomba explodovala. Spoločne so svojou priateľkou vyviazla bez zranení. Ale žene stojacej tesne vedľa nej črepina odtrhla nohu od kolena dole a všetky prsty na ľavej ruke. Asi o hodinu neskôr sa Bertiovci stretli v hoteli.

Amy krátko pred maratónom (naľavo) a po tom, ako vybuchla bomba
Zobraziť galériu (2)
Amy krátko pred maratónom (naľavo) a po tom, ako vybuchla bomba  (Zdroj: cbsnews.com)

V utorok ráno opustili Boston a odcestovali do Texasu su svojim dvom dcéram (8 a 11 rokov) v nádeji, že teraz sa ich život vráti do normálu. V stredu mal Joe celodennú pracovnú schôdzku v Dallase. Keď sa vracal domov po diaľnici Interstate 35 a večer sa blížil k mestu Waco, zazrel po svojej ľavici obrovský oblak čierneho dymu. Vzápätí uvidel - a pocítil - svoju druhú explóziu za dva dni.

"To si snáď zo mňa niekto robí srandu!" pomyslel si vraj vtedy. Mohutná sila v tej chvíli otriasla jeho autom a na pozadí sa objavila gigantická ohnivá guľa. Výjav mu pripomenul obrázky jadrových explózií. Berti v tom okamihu netušil, čoho sa vlastne stal svedkom, spamätal sa však a scénu si vyfotografoval. "Potom som sa už len snažil dostať čo najrýchlejšie preč, pretože mi niečo spadlo na strechu auta, asi nejaké trosky," uviedol. So zatajeným dychom prešiel cez dym valiaci sa pred ním po diaľnici a ponáhľal sa domov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu