Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Situácia v Texase je naďalej nestabilná: Potvrdili už 14 mŕtvych!

Miesto výbuchu Zobraziť galériu (15)
Miesto výbuchu (Zdroj: SITA)

WEST - Počet obetí po mohutnom výbuchu v texaskej továrni na výrobu hnojív dosiahol najmenej 14, uviedol v noci nadnes Tommy Muska, starosta mesta West, kde sa továreň nachádza.

Ako v noci nadnes spresnil starosta mestečka Tommy Muska, medzi obeťami sú štyria pracovníci zdravotníckej pohotovostnej služby. Piati dobrovoľní hasiči sú naďalej evidovaní ako nezvestní, existujú však obavy, že prišli o život, dodal podľa agentúry AP Muska. Predchádzajúce informácie úradov hovorili, že sa počet obetí explózie pohybuje od piatich po pätnástich.
      
Miestne policajné zdroje informovali, že situácia na mieste výbuchu je naďalej nestabilná v dôsledku prítomnosti extrémne nebezpečnej látky - dusičnanu amónneho. Hovorca miestnej polície William Patrick Swanton spresnil, že požiar v továrni a okolí sa síce podarilo zlikvidovať, ale na zhorenisku pokračuje tlenie.
      
Pokiaľ ide o vyšetrovanie, úrady zatiaľ nevylučujú žiadnu z hypotéz. "Nehovoríme, že ide o trestný čin. Ale kým si nebudeme istí, že šlo o priemyselnú haváriu, budeme postupovať tak, akoby šlo o trestný čin," spresnil Swanton.
      
Krátko po explózii hovorca miestnych hasičov Don Yaeger pripustil, že jej bezprostrednou príčinou mohol byť amoniak.
      
Francúzske médiá informovali, že americký úrad pre kontrolu nebezpečných látok dal v roku 2012 továrni West Fertilizer pokutu 5200 dolárov za nedostatočné bezpečnostné opatrenia pri preprave amoniaku. Pokuta sa však nevzťahovala na podmienky skladovania amoniaku v areáli továrne.
      
Médiá z miesta katastrofy prinášajú zábery na zrútené a obhorené budovy, všadeprítomné črepiny z okien či do tla zhorené autá, ktoré svedčia o sile výbuchu. Ten mal podľa geofyzikálneho inštitútu silu ako zemetrasenie s magnitúdou 2,1.
      
Miestne úrady znepokojuje teraz najviac kvalita ovzdušia, keďže po výbuchu sa zo zničenej továrne mohli uvoľniť jedovaté plyny. Úrad civilného letectva z tohto dôvodu zakázal prelety lietadiel nad Westom a Národná garda tam vyslala skupinu expertov, aby posúdili situáciu.
      
Tlaková vlna po explózii v továrni, ktorá vyrábala hnojivá a predávala ich farmárom v okolí, zrovnala so zemou asi 80 domov, keďže výrobný komplex sa nachádza v tesnej blízkosti obytnej štvrte.
      
Mestečko s 2800 obyvateľmi, ktorých tri štvrtiny sa hlásia k českému pôvodu, je v Texase známe pekárňou Czech Stop pri ceste č. 35 spájajúcej Austin s Dallasom. Pár hodín po výbuchu bola pekáreň otvorená a ako obvykle pred ňou stáli záujemcovia o nákup vyhľadávaných koláčov. "Ani sme nepomysleli, že by sme neotvorili. Ľudia musia mať pocit, že všetko ide ako obvykle," uviedla pre Reuters majiteľka Barbara Schisslerová.
      
Vyučovanie v školách v mestečku až do konca týždňa zrušili. Niektoré firmy prerušili prevádzku, časť obchodov je zavretá z technických príčin, aby mohli zaskliť výklady či poupratovať.
      
Úrady vo štvrtok povolili obyvateľom, aby sa nakrátko vrátili do svojich poškodených domov, aby zistili rozsah škôd na svojom majetku. Obyvatelia majú k dispozícii komunitné centrum na stretnutia, ako aj psychológov. Starosta Muska vyjadril presvedčenie, že mestečko sa z nešťastia rýchlo spamätá, aj vďaka veľkej solidarite jeho obyvateľov i pomoci ostatných Američanov a federálnych úradov. "Život ide ďalej a treba sa pohnúť z miesta. Najlepšie, čo môžeme urobiť, je modliť sa ta tých, čo nemali také šťastie," uviedol podľa serveru Lidovky.cz Donald Cernosek, ktorého dom stojí neďaleko továrne a ktorý si podľa vlastných slov bol vždy vedomý, že žije "neďaleko bomby".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu