Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Územie texaskej tragédie je späté s Čechmi: Ako a kedy sa tam dostali?

Zhorené domy po výbuchu továrne na hnojivá Zobraziť galériu (2)
Zhorené domy po výbuchu továrne na hnojivá (Zdroj: skynews.com )

WEST - Výbuch v továrni na umelé hnojivá v texaskom mestečku West zasiahol okrem iného do života tamojšej početnej komunity potomkov českých a moravských prisťahovalcov. Podľa manželky tamojšieho českého honorárneho konzula boli Česi aj medzi zasahujúcimi hasičmi.

Základy mestečka West boli položené v 80. rokoch 19. storočia v súvislosti s výstavbou železnice spájajúcej štáty Missouri, Kansas a Texas. Meno dostalo podľa majiteľa pozemkov Thomasa Westa.
   
Mestom sa West oficiálne stal v roku 1892. O jeho rozkvet sa výrazne zaslúžili imigranti prichádzajúci z dnešnej Českej republiky, najmä z Moravy. Tí si vo Weste otvorili obchody, dielne a v okolí začali farmárčiť. V 20. rokoch minulého storočia už česká kultúra vo Weste dominovala.
   
Česká, respektíve moravská stopa je v mestečku o približne 2700 obyvateľoch na prvý pohľad viditeľná dodnes. Napríklad pečivo je možné kúpiť v pekárni Little Czech Bakery, ktorá ponúka aj pravé "kolaches". Ubytovať sa dá v hoteli Czech Inn, benzín načerpať u pumpy Zátopek Oil a rad obyvateľov má mená ako Brezina, Kucera či Kolar.
   
V mestečku sa tiež pravidelne konajú festivaly Westfest, na ktorých sa tancuje polka a súťaží v pečení koláčov. Niektorí starší obyvatelia Westa vraj dokonca ešte vie čiastočne česky.
   
Štát Texas na juhu USA bol zhruba od polovice 19. storočia obľúbeným cieľom imigrantov prichádzajúcich z Rakúsko-Uhorska. Dôvodom pre absolvovanie náročnej cesty cez oceán do Nového sveta bola najmä chudoba, ale aj túžba po slobode. Mnohí z nich sa rozhodli pre Texas vďaka listu, ktorý odtiaľ do svojej pôvodnej domoviny poslal evanjelický duchovný Josef Arnošt Bergmann.
   
Prvá väčšia skupina prisťahovalcov dorazila do Texasu v roku 1852 z Nepomuku a Čermnej v severovýchodných Čechách. Podľa článku Miloslava Rechcígla, vytlačeného v roku 2009 v časopise Český dialóg, pochádzali nasledujúce skupiny imigrantov väčšinou z Moravy, kde sa ľudia dozvedeli o Texase z novín, ktoré opakovane zverejňovali Bergmannov dopis.
   
Koľko obyvateľov dnešného Texasu má české, moravské či sliezske korene nie je celkom jasné. Podľa niekoľko rokov starého odhadu predstaviteľov Texas Czech Heritage and Cultural Center ide minimálne o pol milióna ľudí, ale niektoré odhady hovoria až o milióne potomkov českých prisťahovalcov.
   
Za centrum českej a moravskej imigrácie v Texase sa považuje región Fayette County, ktorému sa niekedy prezýva "kolíska českej imigrácie". Na prvý pohľad o tom svedčia aj názvy niektorých tamojších sídiel ako Dubina, Hostyn, Praha či Nechanitz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu