Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nový Zéland legalizoval homosexuálne manželstvá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WELLINGTON - Nový Zéland sa dnes stal v poradí 13. krajinou na svete, ktorá legalizovala manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Parlament schválil návrh, ktorý je novelizáciou platného zákona.

Návrh podľa očakávania dnes večer miestneho času schválila pohodlná väčšina 77 zákonodarcov proti 44 poslancom. Nový Zéland sa zároveň stal prvou krajinou ázijsko-tichomorskej oblasti, ktorá takéto manželstvá legalizovala, informovali svetové tlačové agentúry.

Keď sa ľudia, sledujúci parlamentné hlasovanie z balkóna pre verejnosť, dozvedeli výsledok, okamžite začali spievať novozélandskú hymnu v jazyku domorodých Maorov. Lídri väčšiny politických strán predtým povzbudzovali zákonodarcov, aby hlasovali v súlade so svedomím, a nie podľa straníckej politiky.

Dvojice oblečené v bielom smerovali dnes už skôr k parlamentu v nádeji, že si vypočujú debatu v zákonodarnom zbore. Podľa úradov tam mali prísť davy ľudí aj napriek daždivému večeru, napísal denník New Zealand Herald.

Bary v hlavnom meste Wellington umožnili sledovanie parlamentnej diskusie na veľkoplošných televíznych obrazovkách a takisto usporiadajú aj oslavné večierky.

 "Je to naozaj historická chvíľa v spoločenských a politických dejinách Nového Zélandu," uviedol pre Herald poslanec Kevin Hague zo strany Zelených. "Byť toho súčasťou je fantastická príležitosť. O niekoľko rokov sa ľudia obzrú dozadu a budú sa čudovať, prečo sa okolo toho robil taký rozruch," dodal.

Konzervatívna organizácia na ochranu manželstva Protect Marriage Group posielala v utorok e-maily, v ktorých vyzývala ľudí, aby zatelefonovali svojim zástupcom a požiadali ich, nech v parlamente hlasujú proti návrhu.

Bývalý člen parlamentu Gordon Copeland, ktorý sa staval proti návrhu zákona, ešte pred hlasovaním uviedol, že podľa neho je to prehratá bitka. "Panuje vo mne rezignácia zmiešaná s určitým smútkom, pretože mám pocit, že tento návrh zákona nie je v záujme novozélandskej spoločnosti," dodal Copeland.

Manželstvá rovnakého pohlavia sú v súčasnosti uznané v Holandsku, Belgicku, Španielsku, Kanade, Juhoafrickej republike, Nórsku, Švédsku, Portugalsku, na Islande, v Argentíne a Dánsku. Zákonodarcovia v Uruguaji schválili minulý týždeň zákon, ktorý podľa očakávania prezident José Mujica podpíše.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu