Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Legalizácia homosexuálnych manželstviev sa rozrastá: V USA sa môžu zobrať už v 11 štátoch!

Podpisom to spečatil aj guvernér Jack Markell
Podpisom to spečatil aj guvernér Jack Markell (Zdroj: SITA)

DOVER - Delaware sa stal 11. americkým štátom, ktorý povolil manželstvá osôb rovnakého pohlavia, oznámila dnes agentúra AP. Kontroverzný zákon schválil v utorok demokratmi kontrolovaný Senát tohto malého štátu po tom, ako si vypočul zanietené vystúpenia jeho stúpencov i odporcov.

O necelú hodinu nato právnu normu spečatil svojím podpisom i demokratický guvernér Delaware Jack Markell. Do platnosti by mala vstúpiť od 1. júla tohto roku.
      
Len minulý týždeň podobnú legislatívu ratifikoval ako v poradí 10. štát USA Rhode Island, kde sa homosexuáli budú môcť sobášiť od 1. augusta.
      
Čoskoro by mala nasledovať Minnesota, kde je povoleniu homosexuálnych manželstiev naklonená väčšina oboch komôr štátneho zákonodarného zboru. Miestny demokratický guvernér Mark Dayton chce zlegalizovať takéto zväzky taktiež od 1. augusta.
      
Silná opozícia voči sobášom homosexuálov a lesbičiek však v USA stále existuje - medzi republikánmi vo federálnom Kongrese a v mnohých jednotlivých amerických štátoch. Celkovo 30 z nich, vrátane Kalifornie, má ústavné dodatky zakazujúce takéto manželstvá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu