Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Situácia v Bostone je pokojná, v uliciach i v MHD sú policajné hliadky

V uliciach i v MHD sú policajné hliadky
V uliciach i v MHD sú policajné hliadky (Zdroj: SITA)

BOSTON - Obchodný život v americkom Bostone v štáte Massachusetts sa dnes vracia do obvyklých koľají, ale v celom meste sú sprísnené bezpečnostné opatrenia v súvislosti s dvoma výbuchmi v bezprostrednej blízkosti cieľovej rovinky slávneho bostonského maratónu, pri ktorých prišli v pondelok o život traja ľudia a ďalších vyše 140 ich bolo zranených.

Situácia v meste je pokojná, ľudia tvrdia, že aj vďaka policajtom v uliciach sa cítia v bezpečí. Ako v online verzii napísal denník Boston Globe, ozbrojená polícia pokračuje v prehliadke batohov a vakov, ktoré zostali pozdĺž trasy maratónu po divákoch. Po športovcoch, ktorí po výbuchoch nedobehli do cieľa maratónu, zostali zasa v blízkosti trate stovky žltých plastových vriec s ich osobnými vecami. Cieľová rovinka behu a jej okolie na Copley Square je naďalej ohradená ako miesto činu.  

Ľudia zamestnaní v oblasti Boylston Street a ani návštevníci nebudú mať povolený vstup do zóny a až do odvolania sa do svojich domov a bytov nedostanú ani ich majitelia či nájomníci. Úrady im poskytnú náhradné ubytovanie, napísal Boston Globe.

V súvislosti s tým dnes viaceré firmy sídliace v tejto časti mesta vyzvali svojich zamestnancov, aby dnes zostali doma.  Podľa bostonskej radnice budú tieto opatrenia, vzťahujúce sa aj na zákaz automobilovej dopravy v oblasti miesta činu, platiť zrejme niekoľko dní. Minimálne dnes budú zavreté obchody v centre Bostonu, ako aj podzemné garáže.

Stanica metra Copley Square nebude obsluhovaná a cestujúci metra sa musia pripraviť na prehliadku batožiny a na zvýšený počet príslušníkov bezpečnostných zložiek v metre.

V Bostone zrušili alebo preložili na neskôr všetky masové podujatia, vrátane zápasu NBA medzi tímami Celtics a Pacers. Bostonské letisko dnes začalo vypravovať a prijímať lietadlá. Bezpečnostné opatrenia na letisku sú v porovnaní s obvyklým režimom sprísnené.

Bostonské nemocnice, kde sú hospitalizovaní zranení, stráži polícia a agenti FBI. Návštevy hospitalizovaných majú zatiaľ zakázané aj ich príbuzní. Mnohým zo zranených museli lekári amputovať končatiny, viacerí sú v bezvedomí a stav 17 z nich je kritický. Mnohí z pacientov sa v najbližších dňoch budú musieť podrobiť ďalšiemu chirurgickému zákroku. Polícia v Bostone stráži aj hotely. Všetci hostia sa musia podrobiť zisteniu ich totožnosti a prehliadke batožiny.

V mnohých kostoloch v Bostone sa dnes uskutočnia pobožnosti za pokoj obetí a zdravie zranených. Výbuch v Bostone bol prvou podobnou tragédiou od atentátov z 11. septembra 2001. Pastorka Kim K. Crawfordová z Arlington Street Church uviedla, že jej telefonicky kondoloval kňaz z New Yorku, ktorý "má dokonalé pochopenie pre to, čo sa odohráva v našom meste".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu