Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hollande donútil svojich ministrov odhaliť verejnosti majetkový stav

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

BRUSEL/PARÍŽ - Členovia francúzskej vlády dnes večer na špeciálnej internetovej stránke zverejnili svoje majetkové priznania. Stalo sa tak aj zásluhou aféry Cahuzac a deklarovanej snahy prezidenta Francoisa Hollanda zbaviť vládny kabinet podozrení z utajovaných účtov a obnoviť dôveru medzi politikmi a občanmi.

Belgický denník La Derniere Heure vo svojom internetovom vydaní uviedol, že všetkých 37 ministrov vládneho kabinetu a predseda vlády Jean-Marc Ayrault zverejnilo zoznam svojho majetku, ktorý obsahuje nehnuteľnosti, šperky, autá a umelecké predmety.

Podľa predložených dokumentov premiér Ayrault napríklad vlastní auto Volkswagen Combi z roku 1988 v zostatkovej hodnote 1000 eur. Inak má majetok v hodnote 1,5 milióna eur. Najbohatším členom vlády je šéf diplomacie Laurent Fabius, ktorý odhadol svoj majetok na šesť miliónov eur.

Návrh zákona, ktorý bude predložený na schválenie ministerskej rade na budúci týždeň (24.4.) predvída, aby všetci volení zástupcovia ako aj riaditelia podnikov verejnej správy zverejňovali svoj majetok. Návrh zákona vznikol po tom, ako sa prevalila aféra s bývalým ministrom pre rozpočet Jérômom Cahuzacom, ktorý mal na tajnom konte vo Švajčiarsku 600.000 eur a vyhýbal sa plateniu daní.

Zákon vznikol z iniciatívy prezidenta Hollanda, ktorý aj týmto spôsobom chce po afére s ministrom Cahuzacom znovu získať dôveru občanov. Jeho popularita po tejto afére rapídne klesla a podľa najnovších prieskumov verejnej mienky dosahuje iba 26-percentnú podporu.

Vo Francúzsku musí verejne priznať príjem iba prezident. Hollande tak urobil ešte vlani po zvolení za prezidenta. Podľa majetkového priznania z mája 2012 má prezidentov majetok hodnotu okolo 1,17 milióna eur. Stránka, na ktorej ministri francúzskej vlády zverejnili svoje imanie, je verejne dostupná: www.declarations-patrimoine.gouvernement.fr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu