Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Francúzsky minister kritizuje Barrosa: Podporuje extrémistické skupiny

Arnaud Montebourg
Arnaud Montebourg (Zdroj: SITA)

BORDEAUX / PARÍŽ - Prezident Európskej komisie José Manuel Barroso podporuje extrémne pravicové skupiny v Európe. Vyhlásil to v nedeľu francúzsky minister hospodárstva Arnaud Montebourg po tom, ako v drobných regionálnych voľbách takmer zvíťazil extrémistický Národný front.

"Európska únia je paralyzovaná. Nereaguje na žiadne zo snáh svojich občanov, či už je to v oblasti priemyslu, hospodárstva alebo rozpočtu, a dáva zbrane do rúk euroskeptickým stranám," povedal minister v rozhlasovom rozhovore s tým, že EÚ sa ignorovaním potrieb bežných obyvateľov od nich stále viac vzďaľuje.

"Pravda je taká, že pán Barroso je palivom do motora francúzskeho Národného frontu. Je palivom pre ľudí ako Beppe Grillo," dodal Montebourg, odkazujúc na lídra populistického Päthviezdičkového hnutia, ktoré vo februárových voľbách v Taliansku podporila štvrtina voličov. 

Montebourg patrí k najhlasnejším kritikom úsporných opatrení v Európe, a v rozhovore odkázal na výsledok regionálnych volieb v juhofrancúzskom mestečku Villeneuve-sur-Lot, v ktorom len tesne nezvíťazil protieurópsky a protiimigračný Národný front Marine Le Penovej.

Ministrovo vyjadrenie je signálom zvyšujúceho sa napätia medzi Parížom a Bruselom, ktoré vzniklo pri spore o mandát vyjednávania v rokovaniach o dohode o voľnom obchode s USA. Montebourgove slová sú tiež reakciou na Barrosove nedávne vystúpenie, v ktorom kritizoval "reakcionársku" antiglobalizačnú agendu niektorých štátov EÚ. Toto vyjadrenie mnohí vo Francúzsku zobrali osobne. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu