Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poľku odsúdili na doživotie za dve vraždy: Mužov mala otráviť arzénom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VIEDEŇ/KREMS - Na doživotný trest väzenia odsúdil vo štvrtok Krajinský súd v rakúskom Kremse 52-ročnú Poľku, ktorú porotcovia uznali pomerom hlasov 6:2 vinnou z úkladnej vraždy dvoch rakúskych občanov s využitím arzénu.

Sudkyňa Susanne Danielová v zdôvodnení verdiktu zdôraznila ako priťažujúce okolnosti zákernosť a brutalitu činu z nízkych pohnútok.
      
Rozsudok ešte nie je právoplatný, pretože obhajca Timo Gerersdorfer sa o ďalšom postupe rozhodne až po analýze verdiktu, dnes sa k nemu nevyjadril.
      
Poľka, ktorú zadržali vlani v marci a ktorej vyšetrovaciu väzbu opakovane predĺžili, sa k činom ani počas vyšetrovania, ani v priebehu procesu nepriznala. Naopak, tvrdila, že jed nikdy nemala v rukách a že nikoho nepripravila o život.
      
V poslednom vystúpení pred vynesením rozsudku lámanou nemčinou konštatovala: "Nikoho som nepripravila o život. Nikomu som nepoškodila zdravie. Nikomu som nespôsobila chorobu. Nikdy v živote som nemala v rukách jed. To je všetko," informoval internetový portál verejnoprávneho rozhlasu a televízie ORF.
      
Obžaloba využila aj posledné vystúpenie na konštatovanie, že žena konala s cieľom pripraviť obete o život zo zištných dôvodov a že počas celého procesu klamala. Poukázala pri tom na nezrovnalosti v jej vystúpeniach.
      
Obhajobe sa zrejme väčšinu porotcov nepodarilo presvedčiť o opaku, aj keď sa usilovala vzhľadom na pochybnosti o Poľkinej vine dosiahnuť jej oslobodenie.
      
Vyšetrovanie prípadu ukázalo, že vydatá Poľka reagovala v októbri 2009 na inzerát vdovca Herberta A. (68) z Viedne, ktorý hľadal životnú partnerku. O krátky čas sa nasťahovala do jeho bytu, ktorý jej majiteľ v apríli 2010 daroval s tým, že si vyhradil doživotné právo bývať v nehnuteľnosti. Tento muž zomrel po dlhších pobytoch v nemocnici v októbri 2010.

Už v novembri 2010 reagovala Poľka na ďalší podobný inzerát Aloisa F. (62) z Dolného Rakúska, Neskôr ho pravidelne navštevovala, viedla mu domácnosť a varila mu. Mužov zdravotný stav sa rýchlo zhoršoval a pacient napokon po niekoľkotýždňovom pobyte v nemocnici skonal vo februári 2011.  V telesných pozostatkoch oboch zosnulých sa našiel arzén. Z odborného posudku renomovaného súdneho znalca Christiana Reitera, ktorý zaznel i dnes v súdnej sieni, vyplýva, že obaja muži "dostávali" arzén po dobu niekoľkých mesiacov.
      
V procese vypovedal aj manžel obžalovanej, ktorý jej nepriťažil, skôr naopak. Podľa jeho slov mu neprekážalo, že manželka pracuje pre mužov v Rakúsku, s ktorými, ako povedal, nemala pomer. Na margo použitia jedu uviedol, že netuší, ako by ho jeho manželka zohnala v Poľsku a že o možnostiach na internete nemá ani potuchy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu