Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Putin bol na na čiernej listine: Zákaz vstupu do Fínska

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

HELSINKI - Fínsko sa v stredu ospravedlnilo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za to, že polícia omylom zaradila jeho meno na zoznam nežiaducich osôb spojených s kriminálnou činnosťou. Informovala o tom agentúra Reuters.

V snahe vyhnúť sa diplomatickej roztržke so svojím historicky dominantným susedom, Fínsko urýchlene odstránilo Putinovo meno zo zoznamu, ktorý nie je prístupný verejnosti. Na skutočnosť, že zoznam obsahuje aj meno ruského prezidenta, poukázala fínska televízia MTV3.
      
Polícia potvrdila prítomnosť Putinovho mena na zozname i to, že meno bolo z neho už vymazané. "Chcem sa hlboko ospravedlniť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za tento nesprávny registračný údaj," uviedla fínska ministerka vnútra Päivi Räsänenová vo svojom oficiálnom vyhlásení.
      
Podľa polície nie je zatiaľ známe, akým spôsobom sa Putinovo meno dostalo na zoznam, pričom vyšetrovanie stále prebieha. Šéf fínskej polície označil incident za poľutovaniahodný. "Takéto udalosti sa dejú iba veľmi zriedka a sú neakceptovateľné," zdôraznil.
      
Fíni sú voči svojmu mocnému susedovi obozretní, nakoľko ich krajina bojovala proti vtedajšiemu Sovietskemu zväzu v takzvanej Zimnej vojne v rokoch 1939-1940 a v takzvanej Pokračovacej vojne v rámci druhej svetovej vojny, píše Reuters.
      
Odvtedy sú vzťahy medzi oboma krajinami priateľské, pričom Fínsko sa vyhýba uplatňovaniu akejkoľvek politiky, vrátane členstva v NATO, ktorá by mohla Rusko vyprovokovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu