Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusi tajne zaútočili na Štokholm: Švédi ani len nezareagovali!

Tupolev Tu-22m3
Tupolev Tu-22m3 (Zdroj: wikipedia/russianplanes.net)

ŠTOKHOLM - Ruské letectvo uskutočnilo počas Veľkej noci simulovaný útok na Štokholm, na ktorý vzdušné sily tohto škandinávskeho štátu nedokázali včas reagovať. Dnes to s odkazom na utajovanú správu napísal denník Svenska Dagbladet (SVD). Ruské letecké cvičenie pri hraniciach so Švédskom tak údajne sledovali len stíhačky z Dánska a stroje Severoatlantickej aliancie rozmiestnené v Litve.

Cvičenie, ktorého námetom bol podľa SVD nálet na Štokholm a ďalšie ciele v južnom Švédsku, sa zúčastnila dvojica ruských strategických bombardérov Tupolev Tu-22m3. Sprevádzali ju štyri stíhačky Suchoj Su-27.

Stroje odštartovali z Petrohradu, preleteli nad východným okrajom Štokholmského súostrovia a zamierili ďalej ku švédskej pevnine. Práve v tomto mieste pri súostroví sa ruské lietadlá pri štandardných cvičných letoch stočia smerom k ruskej enkláve Kaliningradu. Na Veľký piatok 29. marca ale lietadlá zamierili ku švédskej pevnine a preleteli okolo neobývaného švédskeho ostrova v Baltskom mori Gotska Sandön.

Švédske letectvo, ktoré incident nepoprelo, podľa SVD nevyslalo v ústrety Rusom žiadny stroj. Miesto švédskych stíhačiek tak pohyb Rusov z diaľky sledovali piloti, ktorí odštartovali z Dánska a Litvy.

"(Ruská lietadlá) zostali pri Gotska Sandön v medzinárodnom vzdušnom priestore, kde vykonávali istý druh cvičenia. Potom sa otočili na trasu, odkiaľ prileteli," uviedli švédske vzdušné sily. Na komentár k reakcii na ruské cvičenie letectvo uviedlo, že je "bežne dobre pripravené".

Denník The Local pripomenul, že incident sa stal len dva mesiace po tom, čo švédska ministerka obrany Karin Enströmová v prejave hovorila o neustálej pripravenosti tejto severskej krajiny reagovať na nepredvídateľné hrozby.

Švédske médiá sa v posledných mesiacoch zaoberajú obranyschopnosťou krajiny. Vo februári istá vedecká štúdia uviedla, že Švédsko by prípadnej invázii dokázalo čeliť maximálne týždeň. Práca tak podporila obdobné januárové vyhlásenie švédskeho vrchného veliteľa Sverkera Göransona. Ten vyvolal debatu, keď vyhlásil, že Štokholm by mal zvážiť možné členstvo v Severoatlantickej aliancii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu