Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Smrť Thatcherovej vyvolala v Británii vlnu násilia: Anarchisti a ľavičiari oslavujú!

Oslavy Thatcherovej smrti sprevádzalo násilie Zobraziť galériu (5)
Oslavy Thatcherovej smrti sprevádzalo násilie (Zdroj: SITA)

LONDÝN - V Bristole na juhozápade Anglicka vypukli v pondelok po správach o smrti expremiérky Margaret Thatcherovej bujaré pouličné oslavy. Neskôr však prerástli do násilností medzi ich účastníkmi a privolanými policajtmi. Šesť mužov zákona pritom utrpelo zranenia, z nich jeden vážne.

Zásahové policajné zložky sa snažili rozohnať asi 200 Bristolčanov, ktorí sa tešili zo Thatcherovej smrti. Na výzvy však nereagovali a policajtov začali ohadzovať fľašami a konzervami. Jedného z výtržníkov zatkli.

Policajt, ktorý utrpel vážnejšie zranenia, je v nemocnici, nie je však v ohrození života. Podobné oslavy vypukli aj v škótskom Glasgowe a londýnskej štvrti Brixton.

Thatcherová aj po smrti britskú spoločnosť značne rozdeľuje. Zatiaľ čo ekonómovia oceňujú jej rozsiahle reformy, ktoré Britániu hospodársky pozdvihli, niektorí opatrenia prijaté počas jej 11-ročnej vlády označujú za antisociálne.

Na Thatcherovú v zlom spomínajú napríklad aj účastníci baníckych štrajkov, ktoré Britániu zachvátili v rokoch 1984 až 1985. Expremiérka však vtedy odborárom neustúpila, čo malo za následok pokles jej popularity.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu