Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nemecký exprezident Wulff: Odmietol ponuku na zaplatenie kaucie

Christian Wulff
Christian Wulff

HANNOVER - Bývalý nemecký prezident Christian Wulff odmietol ponuku prokuratúry v Hannoveri na zastavenie vyšetrovania obvinení z korupcie výmenou za zloženie kaucie. Oznámili to dnes jeho právnici.

Prokuratúra ponúkla exprezidentovi zastavenie konania výmenou za zaplatenie kaucie 20.000 eur. "Zastavenie konania za takýchto podmienok je neprijateľné," vyhlásili Wulffovi právnici. Obvinenia proti bývalej hlave štátu sú podľa nich neopodstatnené a konanie treba zastaviť bez akýchkoľvek podmienok. Wulff verí v nezávislosť súdu a očakáva rozsudok, ktorý ho očistí.

Vyšetrovanie voči Wulffovi sa týka jeho vzťahov s dobre situovanými priateľmi počas obdobia, keď bol predsedom vlády Dolného Saska. Pod tlakom obvinení z klientelizmu Wulff odstúpil vo februári 2012 z funkcie prezidenta.

Prokurátor Hans-Jürgen Lendeckel dnes v tejto súvislosti uviedol, že vyšetrovanie prípadu sa blíži k záveru. Spolu s Wulffom je obvinený aj filmový producent David Groenewold, ktorému prokuratúra ponúkla zastavenie konania po zaplatení kaucie 30.000 eur. Wulffa vyšetrujú za to, že v roku 2008 sa mal u koncernu Siemens prihovoriť za podporu filmu produkovaného Groenewoldom. Ten mal Wulffovi na oplátku uhradiť náklady za hotel a stravu.

Prokuratúra však prestala vyšetrovať prípad, ktorý sa týkal zaplatenia pobytu manželov Wulffovcov v hoteli  počas Oktoberfestu v roku 2008. Groenewold vtedy bez ich vedomia uhradil náklady vo výške 754 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu