Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Christian Wulff: Prvý exprezident, na ktorého podali žalobu!

Christian Wulff
Christian Wulff (Zdroj: SITA)

HANNOVER - Historicky prvú žalobu na bývalého nemeckého prezidenta podala dnes prokuratúra v Hannoveri. Christian Wulff čelí obvineniu z úplatkárstva. Zatiaľ však nie je isté, či krajinský súd žalobu akceptuje a tým dá zelenú samotnému trestnému stíhaniu, informovala tlačová agentúra DPA.

Žaloba súvisí s Wulffovými kontaktmi s filmovým producentom Davidom Groenewoldom, ktorého prokuratúra obžalovala z podplácania. Bol to práve Groenewold, kto v roku 2008 prevzal časť nákladov za návštevu manželov Wulffovcov na mníchovskom Oktoberfeste. Vtedajší dolnosaský krajinský premiér a neskorší prezident však podľa vlastných slov o tom nevedel.

Podľa názoru prokuratúry mal tento Groenewoldov postup primäť Wulffa, aby loboval za jeho filmový projekt u šéfa koncernu Siemens Petra Löschera, k čomu po niekoľkých týždňoch aj došlo.

Wulff i Groenewold v utorok odmietli ponuku prokuratúry na zastavenie konania po zložení kaucie, ktorá mala vo Wulffovom prípade činiť 20.000 eur, pričom suma, ktorú zaplatil producent, nedosiahla podľa dostupných zdrojov ani 800 eur. Prokuratúra však zdôraznila, že jej výška nezohráva pri vznesení žaloby podstatnú úlohu.

Hovorca krajinského súdu v Hannoveri Martin Grote naznačil, že sa nedá rátať s rýchlym rozhodnutím o ďalšom osude prípadu, pretože súd poskytne najskôr obžalovaným čas na to, aby zaujali stanovisko voči podozreniam. Lehotu v tomto prípade platná legislatíva neupravuje, hovorca však povedal, že do rozhodnutia uplynie zrejme niekoľko mesiacov.

Spis obžaloby má 79 strán, ku ktorým prokuratúra pripojila sedem zväzkov dôkazových spisov. Menuje konkrétne 25 svedkov.

Kresťanský demokrat Christian Wulff z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej sa stal prezidentom Nemecka v júli 2010 ako nástupca odstúpivšieho Horsta Köhlera. Po tom, čo prokuratúra požiadala o zrušenie jeho imunity, odstúpil vo februári 2012 z funkcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu