Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sýria nepovolí vstup expertom OSN na chemické zbrane

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT/DAMASK - Sýrska vláda nepovolí vstup do krajiny inšpektorom OSN, ktorí by mali preveriť možné použitie chemických zbraní pri občianskom konflikte.

Odôvodnila to "dodatočnými úlohami", ktoré tímu údajne dal generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a ktoré by "boli v rozpore so zvrchovanosťou Sýrie", oznámila štátna tlačová agentúra Sana.

Sýrska vláda a povstalci sa vzájomne obviňujú z použitia chemických zbraní. Režim prezidenta Bašára Asada pôvodne sám žiadal vyslanie tímu OSN do krajiny. Pan Ki-mun však následne žiadal pre inšpektorov úplnú slobodu pohybu vo všetkých častiach krajiny.

"Sýria ľutuje, že Pan Ki-mun ustúpil tlaku vyvíjanému krajinami, ktoré sú známe podnecovaním krviprelievania v Sýrii," citovala Sana v pondelok večer predstaviteľa sýrskeho ministerstva zahraničných vecí.

Šéf OSN predtým oznámil, že tím inšpektorov pricestoval na Cyprus a je pripravený na vyslanie do Sýrie. Experti Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) by podľa jeho slov mohli s vyšetrovaním začať do 24 hodín, dodáva agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu