Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Boje pri Damasku si vyžiadali desiatky mŕtvych

Boje pri Damasku si vyžiadali desiatky mŕtvych Zobraziť galériu (4)
Boje pri Damasku si vyžiadali desiatky mŕtvych (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Sýrske provládne sily v nedeľu prevzali kontrolu nad mestom Džidajdat al-Fadl pri Damasku, kde si boje s protivládnymi povstalcami počas uplynulých piatich dní vyžiadali najmenej 80 mŕtvych.

Informovala o tom exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv, podľa ktorej tvoria veľkú časť obetí povstaleckí bojovníci, sú však medzi nimi aj tri deti a šesť žien. Riaditeľ organizácie Rámí Abd ar-Rahman v rozhovore pre tlačovú agentúru AFP vyjadril obavu, že bilancia ofenzívy je oveľa horšia, keďže získavanie údajov o usmrtených osobách je za danej situácie zložité.

Aktivisti podľa neho "vyzývajú Medzinárodný výbor Červeného kríža, aby do Džidajdat al-Fadl vyslal svoju delegáciu". Organizácia taktiež ukazuje amatérske videozábery z mesta zachytávajúce telá mužov ležiace na zemi, z ktorých niektoré majú znetvorené tváre.

Džidajdat al-Fadl sa nachádza v oblasti juhozápadne od sýrskeho hlavného mesta, kde tvoria obyvateľstvo príslušníci viacerých vierovyznaní. Po vypuknutí sýrskeho konfliktu však museli mnohí z miestnych obyvateľov opustiť svoje domovy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu