Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Soul: Štvrtá jadrová skúška KĽDR v blízkej budúcnosti nebude

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SOUL/PEKING - Severná Kórea zrejme v blízkej budúcnosti nepripravuje štvrtú jadrovú skúšku. Uviedlo dnes v Soule juhokórejské ministerstvo obrany, ktoré dodalo, že v blízkosti testovacieho komplexu nezaznamenalo žiadne nezvyčajné presuny, ktoré by svedčili, že KĽDR chce pristúpiť k ďalším jadrovým skúškam.

Tomuto vyhláseniu prechádzalo zverejnenie správy v juhokórejskom denníku JoongAng Ilbo, ktorý s odvolaním sa na vládny zdroj informoval, že Severná Kórea sa zrejme pripravuje na štvrtý podzemný test jadrovej zbrane. Mohla by tomu podľa denníka nasvedčovať zvýšená aktivita v raketovom komplexe Pangiri, kde KĽDR vykonala vo februári tretí test.
 

Zdroj ďalej uviedol, že príslušné miesta analyzujú, či ide naozaj o prípravu na ďalšiu skúšku, alebo je to len na tlak Soul a Washington. Zdroj dodal, že aktivity v Pangiri sa sledujú od minulého týždňa.

Vysokopostavený predstaviteľ ministerstva obrany v Soule povedal, že KĽDR môže uskutočniť ďalší jadrový test kedykoľvek. Podľa neho sa Severná Kórea pripravovala na jadrovú skúšku od októbra 2012. Februárový test mal byť vykonaný v západnom tuneli komplexu v Pangiri, takže južný tunel zostal k dispozícii pre ďalší test.

Okrem toho nemenovaný vojenský predstaviteľ pre denník JoongAng Ilbo uviedol, že Pchjongjang zrejme chystá aj odpálenie rakety stredného doletu. "Presťahovali raketu stredného doletu pomocou mobilnej odpaľovacej rampy do blízkosti mesta Wonsan a schovali ju," povedal zdroj. Použitie mobilnej odpaľovacej rampy znamená, že odpálenie rakety sa môže uskutočniť kedykoľvek, dodal. Juhokórejská vláda predpokladá, že by sa tak mohlo stať 10. apríla.

Napätie medzi Severnou a Južnou Kóreou v ostatných týždňoch podstatne vzrástlo. Sever avizoval, že zvýši výrobu materiálu na jadrové zbrane a vyhrážal sa preventívnym úderom na Spojené štáty a Južnú Kóreu. Vyhrážky nasledovali po tom, čo OSN uvalila nové sankcie na KĽDR po jej tretej skúške jadrovej zbrane.

Štáty regiónu sú znepokojené napätím na Kórejskom polostrove. Čína dnes vyhlásila, že si v oblasti želá mier, nie vojnu. Čínske ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení deklarovalo, že samotné riešenie problematiky severokórejského jadrového programu je vecou zainteresovaných strán.

K situácii sa vyjadril aj čínsky štátny a stranícky vodca Si Ťin-pching, ktorý bez toho, aby priamo spomenul KĽDR, vyhlásil, že nikto nesmie uvrhnúť región či dokonca celý svet do chaosu len kvôli svojim sebeckým cieľom. Za jeden zo spôsobov, ako riešiť napätú situáciu na Kórejskom polostrove, Čína podľa agentúry DPA považuje priame rokovania medzi USA a KĽDR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu