Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V Connecticute schválili jeden z najprísnejších zákonov o zbraniach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HARTFORD - Zákonodarcovia v americkom štáte Connecticut dnes schválili nový zákon o kontrole zbraní, považovaný za jeden z najprísnejších v Spojených štátoch.

Prijatie zákona bolo reakciou na streľbu v škole v meste Newtowne, kde vlani v decembri prišlo o život 20 detí a šesť dospelých. Po takmer osem hodín trvajúcej diskusii schválila snemovňa v Connecticute zákon v raňajších hodinách pomerom hlasov 105:44. V stredu večer prešiel v tamojšom senáte pomerom hlasov 26:10.

Očakáva sa, že Dannel Malloy - demokratický guvernér Connecticutu - podpíše ešte dnes zákon, ktorý presadzoval. Odporcovia zákona tvrdia, že legislatíva narúša právo vlastniť zbraň, garantované druhým dodatkom americkej ústavy.

Nový zákon vyžaduje, aby sa preverovali súkromné osoby, kupujúce zbrane. Zakazuje predaj veľkokapacitných zásobníkov na náboje, podobných tým, aké použil strelec na škole Sandy Hook. Ľudia, ktorí už takéto zásobníky majú, sú povinní nahlásiť ich.

Snemovňu aj senát v Connecticute kontrolujú demokrati. V snemovni je 99 demokratov a 52 republikánov, v senáte 22 demokratov a 14 republikánov, uviedla tlačová agentúra Reuters. Nové opatrenie tiež zvyšuje počet zbraní, spadajúcich pod zákaz útočných zbraní v Connecticute a vytvára fond za 15 miliónov dolárov (vyše 11,6 milióna eur), aby sa zlepšila bezpečnosť na školách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu