Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KĽDR o ničom vyjednávať nemieni: Američan si odpyká trest!

Bobby Lee a Kenneth Bae (vľavo)
Bobby Lee a Kenneth Bae (vľavo) (Zdroj: SITA)

SOUL - Severná Kórea v nedeľu oznámila, že v súvislosti s odsúdením amerického občana na 15 rokov nútených prác nebude iniciovať stretnutie s predstaviteľmi USA. Severokórejské ministerstvo prostredníctvom agentúry KCNA vyhlásilo, že uväznenie občana USA sa nestane zámienkou na "politické vyjednávanie".

"Niektoré americké médiá tvrdia, že KĽDR chce využiť Baeov prípad politické vyjednávanie. Je to smiešny a nesprávny odhad," píše sa vo vyhlásení.

Američan Pä Čun-ho alebo Kenneth Bae má podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu v Pchjongjangu stráviť 15 rokov na nútených prácach "nepriateľské činy zamerané na zvrhnutie komunistického režimu". Turistického sprievodcu zadržali po tom, ako pricestoval do mesta Rason ležiaceho na severovýchodnom pobreží KĽDR. KĽDR v minulosti zadržiavala amerických občanov, ktorých však prepustili po návštevách bývalých prezidentov Jimmyho Cartera a Billa Clintona v rokoch 2009 a 2010. Ministerstvo zahraničia v dnešnom vyhlásení zdôraznilo, že Američanov vtedy prepustili z "humanitárnych dôvodov, táto štedrosť však nezastavila nepriateľské konanie USA".

Spojené štáty sa už obrátili na Severokórejčanov s opätovnou výzvou, aby Baea prepustili na slobodu. Ešte v januári vycestovali do Severnej Kórey bývalý guvernér Nového Mexika Bill Richardson a riaditeľ internetovej spoločnosti Google Eric Schmidt, ktorí mali takisto žiadať o Baeovo prepustenie, ich intervencia sa však nestretla s úspechom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu