Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slávnostný akt na Pražskom hrade: Zeman a Barroso vyvesili vlajku EÚ

Jose Manuel Barroso a Miloš Zeman
Jose Manuel Barroso a Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman dnes spolu s predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom slávnostne vztýčili na Pražskom hrade vlajku Európskej únie, ktorú Zemanov predchodca Václav Klaus odmietal.

Na hrade sa pri tejto príležitosti zišli skupiny desiatok stúpencov i odporcov EÚ, ktorí ceremoniál sprevádzali hlasným pískaním, informoval spravodajský portál novinky.cz.

Vlajka EÚ, vyvesená na prvom hradnom nádvorí vedľa českej vlajky, je tiež symbolom obratu v politike Pražského hradu po tom, ako euroskeptika Klausa na poste prezidenta vystriedal Zeman, ktorý sám seba označuje za eurofederalistu, konštatuje server iDNES.cz.

Zeman oznámil aj ďalšie rozhodnutie, ktoré Klaus odmietal, a to podpísanie novely Lisabonskej zmluvy umožňujúce vznik tzv. eurovalu, záchranného systému pre krajiny eurozóny. Česko do tohto systému zatiaľ nemusí prispievať, pretože nie je členom eurozóny.

Barroso pred stretnutím so Zemanom navštívil v Prahe sídlo európskej agentúry pre satelitný navigačný systém Galileo a popoludní sa zíde s premiérom Petrom Nečasom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu