Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Ostro sledované stretnutie Zeman Gašparovič: Mlčanie o slovenskom pive!

Prezident ČR Miloš Zeman. Zobraziť galériu (3)
Prezident ČR Miloš Zeman. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Čerstvo zvolený prezident Českej republiky Miloš Zeman dodržuje česko-slovenskú tradíciu a jeho prvá zahraničná návšteva smeruje do Bratislavy. Zeman má k Slovensku tradične dobrý vzťah, hoci svojho času si zanadával na slovenských novinárov i slovenské pivo. Na otázku, či si ako prezident naše pivo dopraje, odpovedal Pražský Had taktným mlčaním...

Nový český prezident by mal už vo štvrtok zavítať do slovenskej metropoly. Grassalkovichov palác zatiaľ zverejnil iba program návštevy. Podľa neho prezident Zeman s manželkou Ivanou položia vence ku pamätníku oslobodenia Bratislavy, ako aj ku soche Milana R. Štefánika. Na pláne je aj slávnostný obed s prezidentom Ivanom Gašparovičom a večera s predsedom parlamentu Pavlom Paškom. Obsah obedového menu zatiaľ Grassalkovichov palác neprezradil.

Hovorkyňa Pražského Hradu Hana Burianová Topky informovala, že český prezidentský pár ohľadom slávnostného menu nemal nijaké špeciálne požiadavky. Kompetentní by si však mali dať pozor na nápoje, Miloš Zeman sa u nás svojho času zviditeľnil výrokom, že slovenské pivo je dobré akurát na vypláchnutie zubnej protézy.

Preto sme sa Pražského Hradu nezabudli opýtať, či je prezident pripravený na to, že mu Slováci opäť ponúknu domáce pivo. Tlačové oddelenie však túto otázku nechalo bez odpovede.

Miloš Zeman a Ivan Gašparovič by mohli nájsť spoločnú reč. Obaja majú imidž ľudových politikov a obaja sú známi svojimi hláškami. Hoci kým u Miloša Zemana ide o bonmoty, u Ivana Gašparoviča väčšinou o nešťastné brepty.

Svojho času si Miloš Zeman zaspomínal na poslancov Slovenskej národnej strany ešte z čias federácie: „Zažil jsem poslance SNS ještě ve Federálním shromáždění. Byli to spíše pacienti psychiatrické léčebny než poslanci.“

Miloš Zeman je známy aj svojou slabosťou pre kvalitné jedlo a pitie. Komentoval to aj nasledovnými hláškami:

"Po ledvinové kolice mi lékaři nařídili hodně pít. Naštěstí ale neřekli co, takže kombinuji víno a pivo.“

A jedna o racionálnej výžive:

"Můj vztah k zelenině je veskrze pozitivní. Žádám ovšem, aby mezi mne a ji byl vsunut transformační mezičlánek, který se jmenuje prase."

Obaja prezidenti však majú aj inú spoločnú vlastnoť. Pozitívny vzťah k slivovici. Slivovicou oslavoval v Limbachu svoje znovuzvolenie prezident Ivan Gašparovič. A ku slivovici sa uchýlil aj Miloš Zeman, keď mu lekári zakázali jeho obľúbenú Becherovku.

Nie je však vylúčené, že Miloš Zeman sa nechá vyprovokovať aj ku ostrejším výrokom. Je totiž známe, že nemá príliš v láske novinárov. O tých českých sa už vyjadril aj vulgárne. Na slovenských sa urazil, keď ho denník SME prirovnal k Vladimírovi Mečiarovi. Tesne pred českými prezidentskými voľbami dokonca vyhlásil, že slovenským novinárom už žiadny rozhovor neposkytne.

Miloš Zeman navštívil Bratislavu naposledy pred dvoma rokmi

Na záver pridáme posledný Zemanov bonmot: "Manželky, které nekladou otázky, jsou pokladem. Važte si jich!"

Keď už sme pri tých manželkách, porovnajme si ich.

Prvá dáma ČR Ivana Zemanová:

Má 47 rokov, jej otcom bol slovenský politický väzeň, v päťdesiatych rokoch odpracoval tri roky v Jáchymove.

S Milošom Zemanom sa zoznámila v roku 1990, keď český prezident pracoval ešte v akadémií vied. Stala sa jeho sekretárkou a neskôr manželkou. V roku 1994 sa im narodila dcéra Kateřina. Ivana je druhou manželkou Miloša Zemana.

Ivana Zemanová, prvá dáma
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČTK)

Silvia Gašparovičová

Má 72 rokov. Svojho manžela údajne spoznala vďaka basketbalu. Žijú spolu od roku 1964, majú dve deti - syna Iva a dcéru Denisu.

Silvia Gašparovičová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Vladimír Labát)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu