Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Zeman v Bratislave zabával Gašparoviča: Zosmiešňoval volebného rivala!

Prezident ČR Miloš Zeman na návšteve Slovenska.
Prezident ČR Miloš Zeman na návšteve Slovenska. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Český prezident Miloš Zeman dodržal tradíciu a svoju prvú zahraničnú návštevu absolvoval v Bratislave. A dodržal aj svoju osobnú tradíciu a po rokovaní s Ivanom Gašparovičom si neodpustil niekoľko vtipných momentov. Obaja prezidenti sa na záver dobre zabavili na adresu českého ministra zahraničia Karla Schwarzenberga.

Miloš Zeman po rokovaní s Ivanom Gašparovičom zablahoželal Slovensku k tomu ako úspešne predbehlo Rusko a vyrovnalo sa Spojeným štátom americkým. Mal na mysli objem zahraničných investícií. v Českej republiky, spomedzi ktorých dosahuje Slovensko 4,7 percenta. Presne toľko ako USA, pričom Ruská federácia má iba 0,8 percenta. Zeman ocenil mimoriadne dobré vzťahy oboch krajín.

Zeman-Gašparovič-obchod WMV

Okrem vzájomnej obchodnej bilancie však prišiel rad aj na vážnejšie, takpovediac medzinárodné témy. Miloš Zeman vyhlásil, že by rád dosiahol cieľ, ktorý mu ako premiérovi unikol. Rád by rozšíril Visegrádsku štvorku o Slovinsko a vytvoril tak zoskupenie V5. Všímajte si Ivana Gašparoviča, ktorý sa v tom momente netvári práve nadšene:

Visegradska patka WMV

Prezidentská kancelária prostredníctvom agentúr neskôr potvrdila, že Ivanovi Gašparovičovi sa nápad rozširovania V4 nepozdáva, hoci nie je proti spolupríci V štvorky s inými krajinami.


Prezident Ivan Gašparovič svojho českého kolegu obdaril súpravou modranskej keramiky a kolekciou modranských vín. Prvá dáma Ivana Zemanová dostala od svojej partnerky ručne robený šperk od umelkyne Marty Filovej.

Menu slávnostnej prezidentskej večere tiež nie je na zahodenie:

Hruškovica

Paštéta z husacej pečene s červeným vínom a lesným ovocím

Grilovaný údený oštiepok na zemiakovej placke s paradajkovým concassé

Hovädzia sviečková s čokoládovo-alibernetovou omáčkou, zemiakovými mousseline a karamelizovanými cibuľkami.

Gaštanová torta so šľahačkou a brusnicami.

Káva, výber ôsmich vín, Karpatské brandy špeciál.

Miloš Zeman dokázal okrem novinárov rozveseliť aj prezidenta Gašparoviča. Takto sa mu rozžiarila tvár, keď prišla reč na spoločnú hokejovú ligu:

Zeman-Hokejová liga WMV

Na záver si obaja štátnici zavtipkovali na účet českého ministra zahraničných vecí Karla Schwarzenberga. Ten už totiž niekoľkokrát komentoval možnosť, že by sa novou českou veľvyslankyňou v Bratislave stala bývalá prvá dáma Lívia Klausová, inak rodená Slovenka. Miloš Zeman to označil za amaterizmus, Ivan Gašparovič sa na jeho výrečnosti celkom bavil:

Zeman-Schwarzenberg WMV

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu