Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zvrat v globálnom otepľovaní: Katastrofické predpovede zlyhali!

Globálne otepľovanie vyzerá inak ako sme predpokladali.
Globálne otepľovanie vyzerá inak ako sme predpokladali. (Zdroj: sfbkk.com)

BRATISLAVA - Emisie oxidu uhličitého veselo stúpajú, no globálna teplota akosi začína zaostávať. Ak to takto pôjde ďalej, tak globálne otepľovanie čoskoro poprie všetky katastrofické predpovede, ktoré sa na nás sypali za posledné roky. Teplota na Zemi sa za posledných desať rokov takmer nepohla.

"Za posledných 15 rokov sa emisie skleníkových plynov ďalej zvyšujú, no teploty na povrchu Zeme zostali na jednej úrovni," píše prestížny britský magazín The Economist. Časopis cituje výskum z univerzity v Readingu, ako aj niekoľko iných expertov, ktorí sa zhodli na prekvapujúcej prognóze: Ak sa vývoj emisií skleníkových plynov a teploty na Zemi bude vyvíjať tak ako doteraz, všetky katastrofické modely globálneho otepľovania sa zosypú.

"Teploty sa od roku 2005 pohybujú na spodnej hranici našich predpokladov na základe dvadsiatich rôznych klimatických modelov. Ak sa to nezmení, do niekoľkých rokov úplne vypadnú z toho, čo sme predpovedali," cituje The Economist Eda Hawkinsa z univerzity v Readingu.

Článok pritom upozorňuje, že najnovšie odhalenia neznamenajú, že globálne otepľovanie neexistuje. Dodáva, že od prvej dekády 20. storočia po dnešok priemerné teploty na Zemi stúpli o jeden stupeň. Nezhody medzi množstvom emisií oxidov uhlíka a teplotou však ešte čakajú na vysvetlenie. Teplota možno zaostáva a zdvihne sa až neskôr, alebo v deväťdesiatych rokoch došlo k abnormálnemu zvýšeniu teploty. Do tretice je možné, že podnebie na naše emisie reaguje doposiaľ neznámym spôsobom.

Citované výsledky sú v rozpore s predpokladmi Medzinárodného panelu pre klimatické zmeny (IPCC), ktorý predpovedal oveľa prudší rast teplôt.

Nové prieskumy zatiaľ neboli podrobené kritike vedeckej obce, no ak sú presné, budeme musieť zmeniť nielen naše nazeranie na podnebie, ale aj politické a hospodárske opatrenia, ktoré na problém globálneho otepľovania nadväzujú.

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu