Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Unikol tajný dokument: Do sto rokov zaplaví oceán pobrežie, oteplí sa o 10 stupňov

(Zdroj: world.edu)

BRATISLAVA/NEW YORK - Globálne otepľovanie sa nespomalilo, hladina morí stúpne. Otázka je iba, že o koľko. Takto sa dajú zhrnúť závery aktuálnej správy Medzivládneho panelu pre klimatické zmeny.

Globálne otepľovanie jestvuje, nespomalilo sa a s najväčšou pravdepodobnosťou je jeho príčinou ľudská činnosť. Denník New York Times získal zatiaľ nezverejnenú správu Medzivládneho panelu pre klimatické zmeny. Správa ešte musí pred zverejnením prejsť vedeckou kritikou, no podľa denníka sa na nej už máločo zmení.

"Správa varuje, že morská hladina by sa mohla do konca storočia zvýšiť  až o vyše metra, ak budeme vypúšťať emisie súčasným tempom," píše New York Times. Podľa dokumentu je ľudská činnosť zodpovedná minimálne za polovicu nárastu teplôt, ktoré vedci zaznamenali od roku 1951. "Sme presvedčení, že sa oteplili oceány, roztápa sa ľad a sneh, stúpla celosvetová hladina mora a v 20. storočí sme prepísali niekoľko klimatických extrémov," citujú noviny zo správy.

Nárast oxidu uhličitého v atmosfére má podľa odborníkov zapríčiniť aj nárast teploty. Pesimistické odhady hovoria o náraste globálnej teploty o 10 stupňov, miernejšie o 5 stupňov.

New York Times pripomína, že správa je v protiklade s vedeckými názormi, ktoré globálne otepľovanie popierajú, alebo tvrdia, že ľudská aktivita má na klimatické zmeny minimálny vplyv.

Zaplaví New York?

Samostatnou kapitolou, ktorá vzbudzuje obavy, je zdvíhanie hladiny morí. Vedci sa nedokázali zhodnúť na konkrétnom scenári. Optimistický scenár ráta s tým, že svetové vlády dostanú emisie pod kontrolu. Hladiny morí by tak do konca 21. storočia stúpli iba o zhruba 30 centimetrov. Takáto hladina by síce spôsobila rozsiahlu eróziu pobrežnej pôdy, ľudstvo by to však dokázalo zvládnuť.

Pesimistický scenár však ráta so vzostupom hladín od 60 cm do jedného metra. Tak vysoká hladina by ohrozila veľké svetové metropoly ako New York, Londýn, Šanghaj, Sydney, či Miami alebo New Orleans.

Medzivládny panel pre klimatické zmeny jestvuje od roku 1988, v roku 2007 dostal Nobelovu cenu za mier. Často býva terčom kritiky politikov i vedcov, ktorí majú na globálne otepľovanie odlišný názor. New York Times pripomína, že v predchádzajúcej správe panelu našli kritici niekoľko chýb.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu