Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Srbský vicepremiér Vučič o dohode s Prištinou: Aj kompromisy majú svoje medze

Aleksandar Vučič
Aleksandar Vučič (Zdroj: Facebook)

BELEHRAD - Srbsko nemôže už strácať čas, musí dosiahnuť dohodu s Prištinou. Nemá totiž čas žiť ďalší rok so zmrazeným konfliktom. Podpredseda srbskej vlády Aleksandar Vučič dal dnes týmito slovami na tlačovej konferencii v Belehrade veľmi jasne najavo pripravenosť srbskej strany na kompromisné riešenie sporných otázok.

Druhý muž srbskej vlády však súčasne upozornil, že aj kompromisy majú svoje medze.

"Od predstaviteľov Európskej únie, USA a všetkých ďalších dôležitách aktérov sme požadovali, aby sa jasne vyjadrili, že ani oni neusilujú o likvidáciu alebo poníženie Srbska," cituje Vučičove slová tlačová agentúra APA. Vicepremiér však podčiarkol, že cieľom cesty do Bruselu, dejiska pokračujúceho dialógu s Prištinou sprostredkovaného EÚ, je dosiahnuť kompromis.

Kľúčovou otázkou terajších rokovaní je riešenie štatútu severného Kosova, väčšinovo obývaného populáciou srbskej národnosti.

Vučič v tejto súvislosti ostro kritizoval návrh predložený pri predchádzajúcich rokovaniach šéfkou európskej diplomacie Catherine Ashtonovou, ktorý označil za "veľké nič" a ktorý Belehrad odmietol. Súčasne upozornil, že Srbsko nemôže diskutovať o technických aspektoch riešenia, kým sa nevyrieši niekoľko zásadných problémov, týkajúcich sa polície a bezpečnostných síl, ako aj justície na severe Kosova.

Belehrad sa angažuje za zákonodarné a výkonné právomoci srbských predstaviteľov na severe Kosova, avšak Priština ústami premiéra Hashima Thaciho do srbskej metropoly opakovane odkázala, že vytvorenie "novej Srbskej republiky" v Kosove nepripustí.

Kosovo podľa slov predsedu tamojšej vlády nemá v úmysle riešiť problém tak, že vytvorí iný, ešte väčší. Za bezpečnosť na severe Kosova by mali byť zodpovedné medzinárodné sily KFOR, misia Eulex a kosovská polícia, tvrdí Hashim Thaci. Návrh, ktorý podľa mediálnych informácií pripravila jeho vláda, predpokladá pre spoločenstvo srbských obcí na severe Kosova právomoci, ktoré obvykle majú obce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu