Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Historické stretnutie lídrov: Srbský prezident sa stretne s hlavou Kosova!!

Tomislav Nikolič a Atifete Jahjagová
Tomislav Nikolič a Atifete Jahjagová (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Srbský prezident Tomislav Nikolič sa v stredu v Bruseli stretne s kosovskou prezidentkou Atifete Jahjagovou, čo bude znamenať historicky prvé stretnutie hláv Srbska a Kosova. Prezidenti tak nadviažu na stretnutia srbského a kosovského premiéra.

Nikolič je však na rozdiel od premiéra Ivicu Dačiča známy svojím nekompromisným postojom voči jednostrannému vyhláseniu nezávislosti Prištiny od vlády v Belehrade. Podľa pozorovateľov však USA a EÚ trvajú na takomto stretnutí, aj keď bude iba symbolickým "korením" rokovaní predsedov vlád. Ich ďalšie stretnutie je naplánované na február.

Dačič a jeho kosovský náprotivok Hashim Thaçi sa v januári stretli v záujme požadovanej "normalizácie" vzťahov. Obom sa podarilo dosiahnuť predbežné dohody uľahčujúce každodenný život obyvateľom. Srbsko v pondelok navyše vymenovalo svojho prvého diplomatického zástupcu v Prištine. Bude ním právnik Dejan Pavičevič a jeho úlohou bude "uľahčenie komunikácie a dohliadanie na realizáciu vzájomných dohôd". Citlivou však zostáva budúcnosť Srbov žijúcich na severe Kosova, ktorí odmietajú uznať kosovské úrady. Teraz sa obávajú, že Belehrad ich v záujme integrácie do únie obetuje.

Nezávislosť Kosova, ktorú tamojšia vláda vyhlásila v roku 2008, dnes uznáva okolo 90 krajín sveta vrátane 22 z 27 členských štátov EÚ. Srbsko Kosovo naďalej považuje za jednu zo svojich provincií, Brusel však od Belehradu požaduje, aby sa v záujme priblíženia k členstvu v únii snažil vzťahy s Prištinou "znormalizovať".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu