Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Radičová prekvapila rozhovorom v srbských novinách: Kosovo uznáme!

Iveta Radičová Zobraziť galériu (2)
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hoci slovenské vlády doposiaľ dodržiavali v otázke uznania samostatného Kosova jednotný postoj, expremiérka Iveta Radičová prekvapila presným opakom. Oficiálnym postojom Slovenska je, že jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova neuznávame. Radičová tvrdí, že by sa to mohlo zmeniť.

Pozícia Slovenska bola vždy taká, že uznáme Kosovo, keď Belehrad a Priština podpíšu dohodu o normalizácii vzťahov, citoval dnes belehradský denník Blic bývalú slovenskú premiérku Ivetu Radičovú.  Slovensko bude podľa nej aj potom pokračovať v silnej podpore Srbska v jeho ceste k členstvu v EÚ.


      "Stanovisko predchádzajúcej vlády, ktorú som viedla do roku 2012, bolo také, že na znak podpory Srbsku Kosovo neuznáme, pretože chceme nájsť riešenie prijateľné pre obe strany. Aj keď nemôžem hovoriť v mene vlády, verím, že keď sa raz tieto vzťahy normalizujú, nie je dôvod na to, aby Slovensko nepodporilo Srbsko i Kosovo ako dva nezávislé štáty," uviedla slovenská expremiérka pre Blic.

Iveta Radičová v srbských
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: blic)

      Na poznámku denníka, že v Srbsku by takýto krok mnohí vnímali ako stratu spojenca v rámci EÚ, Radičová odpovedala: "Slovensko je priateľom nielen Srbska, ale i druhých krajín v regióne, čo najlepšie dokazuje pomoc, ktorú sme poskytli Chorvátsku na ceste k členstvu. Súčasný šéf diplomacie Miroslav Lajčák urobil pre tento región mnoho práce a som si istá, že je pripravený pomôcť aj Srbsku po tom, čo sa začnú rozhovory s EÚ. Aby sme mohli tú pomoc poskytnúť, je potrebné, aby sa našlo riešenie v rokovaniach s Prištinou, pretože od toho závisí aj začiatok rokovaní s EÚ."


      "Neverím, že by Srbsko mohlo byť nejakým spôsobom izolované, ale proces rokovaní s EÚ by bol dlhší a menej intenzívny. V tom zmysle sa domnievam, že odmietnutie dohody by nebolo dobrým rozhodnutím," uviedla Radičová na otázku, či by odmietnutie dohody s Prištinou viedlo k politickej izolácii Srbska.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu