Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lavínu protiimigračných návrhov spustil Slovák: Brutalitou šokoval Britániu!

Pavlišin s priateľkou Natashou Zobraziť galériu (3)
Pavlišin s priateľkou Natashou (Zdroj: FB)

BRITÁNIA - Slovák zavaril imigrantom v Británii! Prípad násilného Slováka Petra Pavlišina (23), ktorý koncom januára šokoval britské mestečko Gloucester, vyvolal v miestnom parlamente búrlivú diskusiu o téme, ktorá okamžite zaplnila titulné stránky novín. Politici použili prípad šialenca, ktorý nadrogovaný zaútočil na priateľku karbobrúskou, aby upozornili na zneužívanie otvoreného sociálneho systému krajiny a hodlajú sprísniť podmienky pre imigráciu.

"Zviera", ako Petra Pavlišina nazývajú britské média, chcú z krajiny deportovať ešte predtým, ako si odsedí 4-ročný trest. Konzervatívec Richard Graham, ktorý šokujúci prípad vtiahol do diskusie v parlamente, to argumentuje tým, že Slovák je pre verejnosť nebezpečný. Vyzval preto kolegov, ako aj ministra pre imigráciu Marka Harpera, aby vo veci začali čo najskôr konať.

Pavlišin koncom januára v mestečku Gloucester zaútočil na svoju priateľku Natashu Motala (20), ktorá bola v pokročilom štádiu tehotenstva. Dievčinu najprv ohrozoval karbobrúskou a vyhrážal sa, že ju zabije, neskôr sa s ňou zavrel do skrine, kde ju začal škrtiť. To už však dom obkľúčila polícia, ktorej sa Petra podarilo spacifikovať až niekoľkými elekrošokmi. Ako píše britský denník This is Gloucestershire, mladík bol pod vplyvom na Slovensku veľmi obľúbenej drogy prezývanej PIKO (slangový názov pre pervitín, pozn. red). Údajne mal halucinácie a správal sa ako zviera.

Natasha bola v čase útoku tehotná.
Zobraziť galériu (3)
Natasha bola v čase útoku tehotná.  (Zdroj: Facebook, thisisgloucestershire.co.uk)

Slovák bol za šialený útok pôvodne odsúdený na štyri roky a osem mesiacov so 7-ročnou podmienkou, trest mu však neskôr znížili na štyri roky. Politik Graham, pobúrený šialeným správaním Slováka, poslal v súvislosti so šokujúcim prípadom ministrovi pre imigráciu list. "My jednoducho nemôžeme dovoliť žiadnemu z cudzincov, akejkoľvek národnosti, aby útočil na iných takým spôsobom, ako to urobil Pavlišin niekoľkokrát počas pobytu v Británii," píše v liste, v ktorom žiada o predčasnú deportáciu Pavlišina ešte pred uplynutím 4-ročného trestu.

Pavlišina chcú čo najskôr deportovať na Slovensko.
Zobraziť galériu (3)
Pavlišina chcú čo najskôr deportovať na Slovensko.  (Zdroj: FB, This Is Gloucester Shire)

Minister pre imigráciu Harper sa v pondelok dostal na titulné stránky po tom, čo britská vláda oznámila, že tvrdo zakročí  proti takzvaným "sociálnym dávkam pre turistov". Povedal, že koalícia by sa mala zamyslieť nad novým prístupom k migrantom, ktorí v Británii len zneužívajú ich otvorený sociálny systém. "Je to o tom, aby sme sa uistili, že ľudia chodia do Británie za prácou, alebo preto, že tu majú dobrú šancu získať prácu a hľadajú si ju," povedal.

"Nechceme, aby ľudia prišli do Británie, na krátky čas sa zamestnali, a potom natrvalo poberali sociálne dávky," dodal. Imigranti, ktorí neodkážu preukázať, že majú skutočnú šancu zamestnať sa, budú po šiestich mesiacoch od dávok odrezaní. Ela Pawlowska, ktorá sa do Gloucestra prisťahovala z dedinky blízko Rzeszowa v Poľsku pred troma rokmi, s týmito striktnými nariadeniami nesúhlasi

"Poliaci chcú pracovať, a pokiaľ platíme dane, prečo by sme nemali dostať bezplatnú zdravotnú starostlivosť alebo pomoc s bývaním, ako všetci ostatní?" namieta Ela. "Snažila som sa získať príspevok na bývanie odvtedy, ako som sa sem prisťahovala, a bolo to veľmi ťažké. Priniesla som do Gloucestra svoje zručnosti, učím angličtinu a poľštinu, ale len veľmi ťažko sa uživím," uzavrela. Britský parlament by sa mal novými nariadeniami zaoberať už dnes.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu