Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovák (19) pred britským súdom: Miernejší trest za to, že sa vráti domov!

Ladislav pred a po príchode do Británie
Ladislav pred a po príchode do Británie (Zdroj: Polícia, Gloucestershire)

GLOUCESTER - Slovenského tíndžera Ladislava Papuľáka (19) z Humenného zadržali policajti v britskom Gloucestri po tom, čo uňho našli balíky heroínu v hodnote 3600 libier (vyše 4200 eur). Za prechovávanie veľkého množstva drog mu hrozili až štyri roky väzenia, sudca mu však trest znížil s podmienkou, že po prepustení sa vráti na Slovensko, alebo ostane v krajine, no bude viesť slušný život bez porušovania zákona. Informoval o tom miestny denník This is Gloucestershire.

Prokurátor Julian Kesner na súde poznamenal, že polícia na Clement Street zadržala Papuľáka po tom, čo uňho našla dva balíky heroínu - jeden o veľkosti vajíčka a druhý veľký asi ako tenisová loptička. Obžalovaný slovenský tínedžer spočiatku tvrdil, že drogy kúpil za 2 tisíc libier pre jeho vlastnú potrebu. Neskôr priznal, že heroín u seba skrýval pre dílera.

Súd spomenul aj to, že Ladislav mal problémy so zákonom aj na Slovensku, a to vo veľmi mladom veku. Podľa našich informácií bolo po ňom dokonca v Humennom od júna minulého roka vyhlásené pátranie, pretože je podozrivý zo všeobecnej trestnej činnosti. Podľa jeho advokáta Stephena Thomasa sa jeho správanie vymklo spod kontroly po tom, čo bol jeho otec zavraždený "ľuďmi zo slovenskej putovnej komunity".

Po kriminálnej činnosti, ktorej sa venoval vo veku od 13 do 15 rokov, sa dostal do rúk matky, vďaka ktorej sa mu doma dostalo dobrého vzdelania. Avšak hneď ako dovŕšil dospelosť, odcestoval do Británie, aby "našiel lepší život". Získal prácu v práčovni, no neskôr sa skamarátil so skupinou podivných ľudí, stal sa závislým od drog a prácu stratil.

"Musel financovať svoju závislosť, a to je dôvod, prečo súhlasil s tým, že dílerovi postráži heroín. Bol naivný a nezrelý. Jeho partnerka je tehotná a čaká jeho prvé dieťa, preto žiadam súd, aby bol čo najzhovievavejší, pokiaľ to dovolia všetky okolnosti," povedal Thomas. Pôvodný trest za Papuľákovu drogovú trestnú činnosť siahal až na 4 roky za mrežami.

Súd ho však vzhľadom na jeho vek a previnenie znížil. "Dúfam, že toto vás presvedčí, aby ste sa po prepustení buď vrátili na Slovensko, alebo viedli ctihodný život v tejto krajine," uzavrel proces sudca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu