Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tisíce Talianov protestujú: Nechceme žiadne železničné monštrum!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: La Repubblica, La Stampa, Corriere della sera)

SUSA - Tisíce ľudí sa zúčastnili na sobotňajšej demonštrácii v alpskom údolí Val di Susa, kde prebiehajú práce na novom železničnom megaprojekte. Prítomní aj za podpory čerstvých poslancov populárneho Hnutia Piatich hviezd prišli vyjadriť svoj nesúhlas s plánovanou výstavbou moderného vysokorýchlostného spojenia medzi Turínom a francúzskym mestom Lyon.

To má byť súčasťou väčšieho koridoru, ktorý má prepojiť taliansku metropolu Miláno s Parížom a skrátiť tak cestovanie z aktuálnych siedmich hodín na štyri.

Obyvatelia žijúci v okolí Val di Susa však s megaprojektom za 26 miliárd eur nesúhlasia. Poukazujú na nákladnosť projektu a dopady na životné prostredie. Zástancovia vysokorýchlostného spojenia zase hovoria o výraznom zrýchlení a zlepšení spojenia, ktoré okrem iného odľahčí cestné komunikácie medzi Milánom a Parížom. Francúzsko a Taliansko sa v decembri dohodli na výstavbe 57 kilometrov dlhého železničného tunela pod Alpami. Cestu z Turína do Lyonu vysokorýchlostným vlakom TGV skráti zo súčasných niečo vyše štyroch hodín na necelé dve hodiny. Ukončenie megaprojektu je naplánované na rok 2029.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu