Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Taliansky prezident Napolitano to nevzdáva: Skladá vládu, odstúpiť sa nechystá

Giorgio Napolitano
Giorgio Napolitano (Zdroj: TASR)

RÍM - Taliansky prezident Giorgio Napolitano (87) dnes dementoval informácie, podľa ktorých by sa chystal rezignovať v súvislosti s pretrvávajúcou vnútropolitickou krízou v krajine. Hlava štátu naopak oznámila, že zostáva vo funkcii s cieľom nájsť riešenie politickej patovej situácie, ktorá vznikla v Taliansku po nedávnych parlamentných voľbách.

Talianske médiá predtým špekulovali o možnej demisii prezidenta, ktorá by umožnila rýchle vypísanie nových volieb v krajine.

Najvyšší ústavný činiteľ krajiny apeloval na zodpovednosť politických strán a upozornil, že Taliansko potrebuje súrne vládny kabinet, ktorý by sa začal venovať riešeniu hospodárskych a politických problémov. Giorgio Napolitano však v krátkom príhovore priznal, že hľadanie východiska zo súčasnej situácie nie je jednoduché.

Taliansky prezident sa chystá poveriť dve skupiny osobností vypracovaním návrhov reforiem v inštitucionálnej a ekonomickej sfére. Giorgio Napolitano dúfa, že tieto návrhy by mohli získať podporu politických strán a stať sa bázou pre ich budúcu spoluprácu. Spomínané osobnosti vyberie hlava štátu a ich mená by mali byť známe ešte dnes, vyplýva z  informácií, ktoré popoludní prenikli na verejnosť z prezidentskej kancelárie.

Giorgio Napolitano pripomenul, že vláda premiéra Maria Montiho zostáva, prirodzene, v úrade až do vytvorenia nového kabinetu, čím podľa znalcov pomerov chcel zrejme rozptýliť obavy medzinárodných kruhov z politického vákua v Ríme, píše tlačová agentúra APA.

Taliansky prezident vyhlásil, že až do konca svojho mandátu, 15. mája, sa bude usilovať, aby našiel východisko zo súčasnej situácie, aj keď sú jeho možnosti limitované. Súčasne vyjadril nádej, že voľbu jeho nástupcu bude na parlamentnej pôde sprevádzať široký konsenzus.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu