Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pokus o zostavenie novej talianskej vlády nevyšiel

Pokus o zostavenie novej talianskej vlády nevyšiel
Pokus o zostavenie novej talianskej vlády nevyšiel (Zdroj: SITA)

RÍM - Dnešný pokus talianskeho prezidenta Georgia Napolitana o zostavenie novej vlády nepriniesol zjednotenie názorovo vzdialených politických strán. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vo februárových voľbách žiadne zoskupenie nezískalo v parlamente väčšinu. Na základe volebných výsledkov sa vytvorila stredoľavá aliancia Demokratickej strany (PD) Piera Luigiho Bersaniho a strany Ľavica, ekológia, sloboda (SEL), ktoré majú v dolnej snemovni väčšinu, v Senáte však nie. Bez podpory ďalších politických subjektov teda aliancia nie je schopná vytvoriť vládu.

Patová situácia vyvolala obavy z dlhotrvajúcej nestability v krajine, ktorá predstavuje tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny. Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi dnes zopakoval svoju požiadavku, aby Bersani zostavil koalíciu s jeho konzervatívnym blokom. Novou hlavou štátu by mal byť podľa Berlusconiho predstaviteľ stredopravého spektra, nakoľko Napolitanovo volebné obdobie sa skončí 15. mája.

Bersani, ktorý sa dnes o 18.00 h SEČ stretne s Napolitanom, však ponuku rázne odmietol, no Berlusconi inú alternatívu nevidí. "V hre sú stále dve sily - my a PD, pričom zodpovednosť za zostavenie vlády leží v tejto chvíli na nás oboch," uviedol pre médiá po stretnutí s prezidentom.

 Ak politické strany nedospejú k dohode, Taliansku bude hroziť krátke obdobie úradníckej vlády a ďalšie parlamentné voľby, ktoré by sa konali pravdepodobne už v júni alebo v septembri či októbri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu