Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Obama zožal aplauz izraelských študentov za výzvy na mier s Palestínčanmi

Barack Obama zožal aplauz
Barack Obama zožal aplauz (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Americký prezident Barack Obama apeloval dnes na izraelských študentov, aby mali odvahu na uzavretie mieru s Palestínčami.

Podľa Obamu musí mladá generácia Izraelčanov vyvinúť tlak na svojich politikov, aby dokázali podstúpiť riziká v záujme mierového urovnania blízkovýchodného konfliktu.

"Musíte urobiť zmenu, ktorú si želáte vidieť," povedal Obama v Jeruzaleme v prejave k izraelským univerzitným študentom, ktorí jeho prejav prerušovali častým aplauzom. Počas krátkeho pokusu jedného z prítomných o narušenie príhovoru dokonca podporili Obamu potleskom postojačky.

Šéf Bieleho domu vyjadril pochopenie pre obavy obyvateľov Izraela o bezpečnosť ich štátu v čase pokračujúcej iránskej jadrovej krízy a občianskej vojny v Sýrii.

Súčasne však vyzval študentov, aby sa vžili do postavenia Palestínčanov bez vlastného štátu, ktorí musia žiť na územiach kontrolovaných cudzou armádou. Zdôraznil pritom, že pokračujúce aktivity židovských osadníkov v Predjordánsku len oslabujú šance na uzavretie mieru a tým v konečnom dôsledku poškodzujú aj bezpečnosť samotného Izraela.

"S ohľadom na demografickú štruktúru západne od rieky Jordán je vytvorenie nezávislej a životaschopnej Palestíny jedinou cestou na pretrvanie a úspešný rozvoj Izraela ako židovského a demokratického štátu," uviedol Obama. Agentúra Reuters však v hodnotení Obamovho prejavu konštatovala, že nepriniesol žiadne nové návrhy na oživenie dlhodobo zablokovaného mierového procesu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu