Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Taliansku budú vytvárať vládu experti: Majú na to 10 dní!

Giorgio Napolitano
Giorgio Napolitano (Zdroj: TASR)

RÍM - Dve pracovné skupiny, ktoré taliansky prezident Giorgio Napolitano vymenoval s cieľom nájsť východisko z povolebnej patovej situácie, by mali zavŕšiť svoju prácu do desiatich dní. Oznámila to dnes prezidentská kancelária.

"Malo by ísť o osem až desať dní," uviedol Napolitano vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke jeho paláca, z ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Desiati členovia pracovných skupín, nazývaní Napolitanovi "mudrci", sa dnes po prvý raz stretli, aby sa pokúsili dosiahnuť vytvorenie novej vlády, čo politici v hospodárskou recesiou sužovanej krajine nedokázali od nerozhodného výsledku februárových parlamentných volieb.

Prezident zostavil skupiny z poslancov, profesorov, bývalého predsedu ústavného súdu, šéfa štatistického úradu a člena vedenia centrálnej banky minulý týždeň. Poveril ich, aby sa pokúsili navrhnúť program ekonomických a inštitucionálnych reforiem, ktorý by podporilo široké spektrum strán.

Cieľom iniciatívy Napolitana je zabrániť novým predčasným voľbám. Prišla po tom, ako líder stredoľavého bloku Pier Luigi Bersani oznámil, že nedokázal vytvoriť vládnu koalíciu, ktorá by získala väčšinovú podporu v oboch komorách parlamentu. Bersaniho blok získal vo voľbách väčšinu v dolnej komore, ale nemá ju v Senáte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu